Stort behov for boligjobordning med både grønt og sort fokus

Tina Voldby er underdirektør i Tekniq. Pressefoto.
Tina Voldby er underdirektør i Tekniq. Pressefoto.

Der er stadig brug for en boligjobordning, som både omfatter service- og håndværksydelser. I en befolkningsundersøgelse, som YouGov har gennemført for Tekniq Installationsbranchen, svarer hele 74 procent af danskerne, at de vil foretage flere energirenoveringer i deres boliger, hvis der også fremover er mulighed for økonomisk tilskud – eksempelvis via en boligjobordning.

Tekniq har desuden gennemført en medlemsundersøgelse, som viser samme billede. I den svarer 66 procent af de danske el- og vvs-installatører, at der i høj eller nogen grad er behov for en ordning, der giver danske boligejere mulighed for også at få fradrag for de håndværksydelser, der udføres på deres huse.

Resultaterne fra undersøgelserne understreger bare, at det vil være en stor fejl, hvis regeringen gennemfører sine planer om, at en fremtid boligjobordning udelukkende skal fokusere på serviceydelser.

Grøn energi og sort arbejde

Ifølge installatørerne i Tekniq’s medlemsundersøgelse kan en boligjobordning, der inkluderer et håndværkerfradrag, have stor værdi – ikke mindst når det gælder om at mindske omfanget af sort arbejde (det mener 67 procent af installatørerne) og især om at øge boligejernes investeringer i energirigtige løsninger (69 procent).

Boligejernes lyst til at være en del af den grønne omstilling afhænger af økonomien. Et godt eksempel er de over 500.000 hjem, der stadig opvarmes af olie- eller naturgasfyr. Mange af disse boliger ligger i dele af landet, hvor det er svært at låne de ofte over 100.000 kroner, det koster, at skifte til en mere miljøvenlig opvarmningsform.

Her kan en boligjobordning, hvor man også får fradrag for de anvendte materialer, i høj grad være med til at sætte yderligere gang i udfasningen af de fossile brændsler.

Tekniq’s medlemsundersøgelse viser da også, at installatørerne mener, der er behov for, at en fremtidig boligjobordning dels skal give mere end de nuværende 12.000 kroner i fradrag til håndværksydelser og dels, at fradraget også skal omfatte materialer.

Det handler ikke om at understøtte selve byggebranchen. Nej, formålet med fremtidens boligjobordning må være at skabe så stor en samfundsmæssig værdi som muligt. Og i det regnskab batter det altså mere at understøtte kampen mod klimaforandringer end at gøre det billigere at få pudset vinduer.

Relateret indhold