Stil de samme krav til banken som den stiller til dig

Mikael Tipsmark er branchechef for Industri i Arbejdsgiverne. Foto: Morten Koldby.
Mikael Tipsmark er branchechef for Industri i Arbejdsgiverne. Foto: Morten Koldby.

Det er svært for mange virksomheder at låne penge. Og når banken vender tommelfingeren ned af, sender det mange på en rejse rundt til forskellige banker for at finde finansiering til nye projekter. Her må man ikke glemme sin kritiske sans. Et lån i en usikker bank kan få store konsekvenser.

Vi befinder os i gunstige tider, og bankerne er generelt mere velkonsoliderede, end man så før finanskrisen. Men det er stadig ikke alle banker, der er lige sikre. Og får du involveret dig med en bank, der ender med at gå konkurs eller blive sat under administration, ville det sommetider have været bedre slet ikke at have lånt pengene.

Konkret sker der det, at hvis banken bliver presset, vil den blive pålagt – eller af egen vilje – nedbringe antallet af dets engagementer. Det betyder med andre ord, at den kan finde på at kræve at lånet tilbagebetales indenfor en ganske kort tidshorisont. Den kan også uventet hæve renten på lånet.

Har man investeret i nye maskiner og beregnet, at de først vil give afkast efter et par år og lånet derfor først skal være tilbagebetalt efter fem år, kan det feje benene væk under en virksomhed.

Derfor skal man huske også at gå kritisk til værks, når man vælger bank. Stil de samme krav til din bank, som den stiller til dig. Man kan eksempelvis starte med at se på Finanstilsynets vurdering af bankens kreditværdighed. Der er også listen over danske pengeinstitutters risiko fra Niro Invest. Er det en svækket bank, skal man være meget varsom med at låne et beløb, som man ikke kan betale af indenfor en kort tidshorisont, hvis det blev nødvendigt. Og det kan det blive – også i disse tider. Bare de sidste par år er flere banker blevet opkøbt eller er fusioneret.

Relateret indhold