Opsvinget er ikke slået lige meget igennem i alle dele af landet. For bygge- og anlægsbranchen har der i en lang periode været tale om et todelt marked, og derfor har Dansk Byggeri også været tilbageholdende med at tale om flaskehalse på arbejdsmarkedet.
Vi er slet ikke i en situation, hvor man kan bruge udviklingen på arbejdsmarkedet til at bremse for nødvendige investeringer i infrastruktur mv. og sikre rettidigt omhu i forhold til at vedligeholde veje, skoler og offentlige institutioner. Det er således positivt, at vismændene pointerer, at pres på arbejdsmarkedet ikke er overophedning.
Det gav jeg udtryk for på mødet i Det Økonomiske Råd forleden. Jeg pegede samtidig på de løsninger, som i al fald bygge- og anlægsbranchen ser i forhold til at skaffe den nødvendige arbejdskraft.
Vi har udsigt til flere nyuddannede, idet antallet af praktikpladser i byggeriet stiger med cirka 10 procent årligt. Vi kan også konstatere, at seniorerne bliver længere tid på arbejdsmarkedet. Og så har vi i byggeriet fortsat stor glæde af den udenlandske arbejdskraft. Men vi bør også trække mange af de byggeuddannede, som under krisen er søgt over i andre erhverv, tilbage til branchen. Endelig så skal vi havde stort fokus på mulighederne i øget digitalisering og effektivisering. I 2016 præsterede bygge- og anlægsbranchen godt og vel samme bruttoværditilvækst som i 2007, men med ca. 27.000 færre beskæftigede.
Jeg hæfter mig også ved håndværkerfradraget, som efter seks år ind og ud af den politiske intensivafdeling nu foreslås videreført som en permanent ordning, men uden håndværk. Ordningen gør både sort arbejde hvidt og konverterer lavproduktivt gør det selv-arbejde til momsregistreret, professionelt arbejde. I Dansk Byggeri er vi derfor lodret uenig i vismændenes anbefaling af en udfasning af det populære håndværkerfradrag. BoligJobordningen er en gulerod til forbrugerne på de dele af husholdningsøkonomien, der er mest eksponeret overfor sort arbejde og gør det selv-arbejde. Det er også derfor, at Tænketanken Kraka konkluderer, at fradraget retter op på markedsfejl og dermed forbedrer skattesystemet strukturelt.