Bæredygtighed er penge værd

Michael Aastrup, nordisk direktør for tæppeproducenten Desso.
Michael Aastrup, nordisk direktør for tæppeproducenten Desso.

Begrebet bæredygtighed har i mange år haft en duft af græsrod hængende over sig. Det stereotype billede er, at bæredygtighed primært er for idealister, der udelukkende har en bedre verden i fuld harmoni for øje. Men flere og flere virksomheder formår faktisk at lave en rigtig god forretning på et miljømæssigt bæredygtigt grundlag.

Det bakkes op af en ny videnskabelig undersøgelse foretaget af Trucost for Cradle to Cradle Products Innovation Institute. Den dokumenterer både de sociale og miljømæssige gevinster samt de gavnlige økonomiske effekter ved Cradle to Cradle-certificerede produkter.

Cradle to Cradle – eller cirkulær økonomi, hvor materialerne blive brugt igen og igen – er især interessant i byggebranchen, da op mod halvdelen af alt affald kommer fra netop byggeriet.

C2C har øget markedsandelen

Undersøgelsen konkluderer, at Cradle to Cradle programmet medfører en stribe forretningsmæssige fordele såsom reducerede omkostninger, forbedrede produktegenskaber, færre risici og nye indkomstmuligheder.

Desso, som jeg repræsenterer, var en af virksomhederne i undersøgelsen. Vi besluttede tilbage i 2008 at omlægge vores produktion af gulvtæpper til Cradle to Cradle. Aktionærer, medarbejdere og andre interessenter kunne se nødvendigheden i at investere i markante ændringer af vores processer, systemer, teknologi, værdikæde, produktdesign og marketing for at implementere Cradle to Cradle-filosofien i virksomheden.

Det har over årene har vist sig at være en rigtig god beslutning, idet investeringen har givet os en betydelig ROI. Det har altså været godt – ikke bare for miljøet, men i høj grad også for vores forretning. Det har givet færre udgifter til råvarer, og samtidig er produktionen blevet mindre energikrævende. Samtidig er vores markedsandel på tæppefliser i Europa steget fra 15-27 procent i perioden, og en stor del af denne forbedring kan tilskrives Cradle to Cradle-strategien.

Der er især stor fokus på affaldsproblemet i byggesektoren, og derfor er cirkulær økonomi – herunder Cradle to Cradle – et brandvarmt emne. I juli vedtog Europa-Kommissionen en lovpakke, der skal sætte skub i omstillingen til en cirkulær økonomi. Målet er blandt andet at sikre en bedre ressourceeffektivitet i byggesektoren, og derfor er jeg helt overbevist om, at det bliver fremtiden.

Relateret indhold