Arbejdsmarked er i olympisk storform

Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

Der er godt nyt fra det såkaldte ‘kongetal’ for det danske arbejdsmarked – den månedlige lønmodtagerbeskæftigelse fra Danmarks Statistik- som viser, at der i juni blev skabt 4.700 nye job på det samlede danske arbejdsmarked, når der korrigeres for normale sæsonudsving.

Hvis et økonomisk opsving alene skulle bedømmes på arbejdsmarkedets præstationer, så ville vi befinde os i et solidt et af slagsen, der måske ligefrem ville kandidere til olympisk metal. Siden foråret 2013 er der skabt 112.200 nye job på det danske arbejdsmarked. Det må siges at være imponerende, også selvom mange af de nye private job, der skabes, er deltidsjob.

Jobskabelsen i bygge og anlæg er i de seneste måneder gået lidt ned i tempo, men pilen peger stadig opad, og der blev skabt cirka 400 nye job fra maj til juni. Der er dermed 150.200 beskæftigede lønmodtagere i byggeriet.

Tempo aftagende

Der har været godt gang i byggekraner, skruemaskiner og entreprenørmateriel de seneste godt tre år, hvor der i alt er kommet cirka 14.800 flere lønmodtagere i job i byggeriet.

Især boligbyggeri, renoveringer og superhospitalerne trækker opad. Pilen peger fortsat opad, men tempoet i jobskabelsen er aftagende, hvilket måske også er ganske sundt, så udbuddet kan nå at følge med efterspørgslen.

Byggebranchen oplever begyndende udfordringer med at rekruttere kvalificeret og specialiseret arbejdskraft især i Midt- og Nordjylland. Men Dansk Byggeris forventning om et lidt lavere tempo i jobskabelsen gør udfordringen lidt mere overskuelig.

Trods udsigten til en lidt fladere beskæftigelseskurve i den kommende tid, går de kommende års rekrutteringsudfordring bestemt ikke væk – og derfor var det uhyre veltimet og positivt, at der blev indgået trepartsforlig om at uddanne flere faglærte i de fag, hvor behovet er størst.

Relateret indhold