I det herrens år 1532 blev Brundlund Slot og Slotsvandmøllen opført i Aabenraa. Det var Margrethe den Første, der tog beslutningen om at opføre bygningerne.
Slotsvandmøllen er forsynet med skydehuller og man kunne forsvare slottet, mens man malede melet.
Sidste gang møllehjulet blev udskiftet er godt 40 år siden. Møllehjulet får sin kraft fra vandet i Slotsmølleåen, der løber under den brostensbelagte vej Ved Slottet.
Selve vandmøllehjulet og konstruktionen er lavet af egetræ, og det forventes at kunne holde omkring 40 år – selvom den står udendørs og er i vand nærmest 24 timer i døgnet.
– Det er faktisk vigtigt at møllehjulets trækonstruktion er konstant vådt, lyder det fra Morten Petersen fra Møllebygger Petersen, der har udført opgaven sammen med arkitekt Lise Nielsen fra Jørgen Overbys Tegnestue.
– Når egetræet er vådt og nærmest under vand, er det faktisk perfekt overfladebehandlet og beskyttet mod råd og svamp, siger han.
Vejer omkring fem tons
Selve møllehjulet, opbygningen og akslen vejer godt fem tons, fortæller tømrersvend Trygve Jönsson, der arbejder hos Møllebygger Petersen i Avnbøl ved Sønderborg.
Forleden var han i gang med selve montagen og fastgørelsen på stedet i sønderjyske Aabenraa. Arbejdet med at skære og høvle egetræet til i de ønskede dimensioner er foregået hjemme på værkstedet hos Møllebygger Petersen.
– Vi har bl.a også produceret Vibæk Vandmølle og møllen i Sillerup, lyder det fra Trygve Jönsson, der udover uddannelsen som tømrer, har videreuddannet sig indenfor restaureringsfaget.
Går det efter planen forventer man at kunne male det første mel omkring den 1. juni.
Det er Aabenraa Byhistorisk Forening, der har ansvaret for drift og vedligehold af den historiske slotsvandmølle. Finansieringen af restaureringen udføres med midler fra bl.a AP Møller Fonden og Slots- og Kulturstyrelsen.