Gratis rådgivning hjælper tusind opfindere om året

Teknologisk Instituts opfinderrådgivning hjælper omkring tusind danskere om året med at få deres gode idéer ført ud i livet.
Cathrine Leth fik hjælp af Teknologisk Instituts Opfinderrådgivning, da hun fandt på sin idé til at sikre sit hus mod skybrud. Foto: Louise Gregersen
Cathrine Leth fik hjælp af Teknologisk Instituts Opfinderrådgivning, da hun fandt på sin idé til at sikre sit hus mod skybrud. Foto: Louise Gregersen

Da Cathrine Leths kælder blev oversvømmet efter et skybrud i 2011, fik hun en idé.

– Kun én på vejen havde en tør kælder, og det var fordi, han havde løftet sine nedløbsrør. Så det tænkte jeg, at jeg måtte opfinde noget, der kunne gøre automatisk, fortæller Cathrine Leth til Dagens Byggeri.

Hun er uddannet arkitekt og har arbejdet med kystsikring i flere år. Hun var ikke i tvivl om, at hun havde fået en god idé, men hun manglede sparring og vejledning i at komme videre.

For godt til at være sandt

Det var her Teknologisk Instituts opfinderrådgivning kom ind i billedet. De hjalp med at undersøge markedet for lignende produkter og at søge patent. Samtidig hjalp de Cathrine Leth med at finde en virksomhed at samarbejde med om udviklingen og produktionen af hendes opfindelse.

– Man synes, det virker for godt til at være sandt, at det er gratis, siger Cathrine Leth.

Hun er blot én af mange danskere, der årligt henvender sig til opfinderrådgivningen. Ifølge faglig leder Nikolaj Ilsted Bech, er der omkring tusind danskere om året, der melder sig med idéer.

– Alle kan henvende sig med en god idé, men der er mange håndværkere, der henvender sig, fordi de har fået en god idé til at løse et problem eller en udfordring, som de ofte støder på selv, fortæller Nikolaj Ilsted Bech.

Skal se virkeligheden

Det er dog ikke alle idéer, der bliver til prototyper.

– Ud af de tusind der henvender sig, er der mellem 10 og 20 af idéerne, der ender med at blive ført ud i livet, siger han og uddyber:

– Vi hjælper opfinderne med at se den virkelighed, der er for deres projekter, og der er det omkring 10 til 20 idéer om året, der stadig er en opfindelse, når vi har kigget dem efter i sømmene, siger Nikolaj Ilsted Bech.

Opfinderrådgivningen hjælper både med patentsøgning, men også med at bygge bro mellem opfinderen og en virksomhed, som kan være med til at føre idéen ud i livet.

Sparer CO2

Skybrudsventilen, som Cathrine Leth opfandt, er nu produceret i tusind eksemplarer, fortæller hun.

Hun håber nu, at flere vil tage idéen til sig. For udover at være en opfindelse, der kan sikre husejeren mod oversvømmelser, så er det også et skridt på vejen i at gentænke klimatilpasning, mener hun.

– Vi skal anerkende, at vores kloaker har høj værdi. Det er vores arv, og de virker i næsten 98 procent af tilfældene. Hvis vi kan lave løsninger som denne, hvor man ikke skal ændre på det eksisterende kloaknet, så sparer vi både på ressourcer og CO2, siger hun.

Opfinderrrådgivningen er støttet af Uddannelses- og Forskningsministeriet. Har man en god idé, kan man se mere på www.opfind.nu.

Relateret indhold