Antallet af arbejdsulykker i byggeriet stiger

Nye tal fra Arbejdstilsynet viser en stigning i antallet af arbejdsulykker inden for bygge- og anlægsbranchen.
Byggeriet står for 13 procent af alle alvorlige arbejdsulykker og 20 procent af alle dødsulykker, selvom kun seks procent er ansat i branchen, lyder meldingen fra BAT. Foto: Colourbox.
Byggeriet står for 13 procent af alle alvorlige arbejdsulykker og 20 procent af alle dødsulykker, selvom kun seks procent er ansat i branchen, lyder meldingen fra BAT. Foto: Colourbox.

Arbejdstilsynet har netop udsendt tal for antallet af anmeldte arbejdsulykker i Danmark 2010-2015, og det er desværre ikke positiv læsning. Tallene viser, at der inden for kategorien “Færdiggørelse af byggeri” er sket en stigning i antallet af anmeldte arbejdsulykker fra 1.650 i 2012 til 1.719 i 2015. I forbindelse med “Opførelse og nedrivning af byggeri” var tallet i 2012 2.403 anmeldte ulykker, og efter store fald i både 2013 og yderligere i 2014 var tallet i 2015 steget til 2.515 anmeldelser. For “Anlægsarbejde” er tallet 649 anmeldte ulykker, hvilket er på niveau med 2012, men det kommer efter fald i både 2013 og 2014.

Tallene får de alvorlige miner frem hos BAT-kartellet.

– Det vækker alvorlig bekymring i byggefagene i BAT, at der sker flere arbejdsulykker i byggeriet. Stigningen gælder både antallet af anmeldte ulykker og antallet af ulykker i forhold til beskæftigelsen, siger Søren Schytte, formand for BAT’s arbejdsmiljøudvalg.

Målt på incidensen, som viser et billede af ulykkesantaller i forhold til beskæftigelsen i branchen, er der sket en stigning både inden for “Færdiggørelse af byggeri” og “Opførelse og nedrivning af byggeri”.

“Stærkt overdrevet”

Kigger man på udviklingen i anmeldte “alvorlige ulykker” i bygge- og anlægsbranchen, er der udelukkende sket et fald i 2015 sammenlignet med 2012. Men et enkelt tal skiller sig ud på den korte bane.

– Hvad angår de alvorlige ulykker, er vi vidne til en stigning på næsten seks procent fra 2014 til 2015 i den største af byggeriets delbrancher, nemlig “opførelse og nedrivning af byggeri. Det er alarmerende. Vi glæder os til gengæld over, at udviklingen går den rigtige vej i delbrancherne “anlægsarbejde” og “færdiggørelse af byggeri”, siger Søren Schytte.

Tallene for alle brancher på hele arbejdsmarkedet viser en stigning i antallet af anmeldte ulykker på fire procent og en stigning i incidensen på tre procent fra 2014-2015. Der blev i 2015 anmeldt næsten 8.800 alvorlige ulykker. 13 procent af dem er anmeldt i bygge og anlægsbrancherne.

– Beskæftigelsesministeriet var ude i sidste uge med et budskab om , at der var sket et fald i antallet af alvorlige ulykker set i forhold til beskæftigelsen. Men den nye årsrapport fra Arbejdstilsynet giver en ny pejling, nemlig der ikke er sket et fald i andelen af alvorlige ulykker i forhold til beskæftigelsen i perioden 2012-2015. Det er stærkt overdrevet, når man siger, at der sker færre alvorlige arbejdsulykker. De nye tal viser, at kurven for de alvorlige ulykker er ikke knækket, siger Søren Schytte.

Indsats har slået fejl

Beskæftigelsesministeriet offentliggjorde for få dage siden en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), som viste, at der siden 2012 er 17 procent flere beskæftigede personer, der overbelastes psykisk, og at 15 procent flere har overbelastninger af muskel og skelet. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen konstaterede ved den lejlighed, at arbejdsmiljøindsatsen har slået fejl:

– Som beskæftigelsesminister er jeg bekymret over udviklingen. Med de tal, vi ser i dag, kan jeg konstatere, at arbejdsmiljøindsatsen har slået fejl. At indsatsen simpelthen ikke virker efter hensigten. Derfor vil regeringen – med inddragelse af forligskredsen – nedsætte et ekspertudvalg, der skal gentænke indsatsen på området. Min holdning er helt klar: Det skal være sikkert og sundt at gå på arbejde i Danmark. Udvalget skal derfor komme med anbefalinger til, hvordan arbejdsmiljøindsatsen kan styrkes, så det danske arbejdsmiljø kommer på rette spor.

Relateret indhold