Alice Elmerkjær fik næsten formiddagskaffen galt i halsen, da legatkomiteen opsøgte hende på arbejdspladsen hos entreprenøren Egen Vinding & Datter i Ringsted.
Hun var udvalgt som modtager af Unidrains talentlegat, og nu stod holdet bag uddelingen med en stor check og en buket blomster.
– Hold da op. Der blev jeg virkelig taget med bukserne nede! Tusind tak, udbrød Alice Elmerkær, da hun fik overrakt legatet på 25.000 kroner, mens kollegaerne klappede.
Unidrain-legatet uddeles en gang årligt til en VVS’er eller murer, som udviser stor dygtighed og passion for sit fag.
En fortjent vinder
– Vi har aldrig før haft så mange ansøgere til prisen, og selvom det var et stærkt ansøgerfelt, så var vi slet ikke i tvivl om, hvem der skulle modtage vores talentlegat i år, fortæller Henrik Handschuh, der er administrerende direktør i Unidrain.
I den store konkurrence om prisen lykkedes det altså Alice Elmerkjær at imponere med sin murerfaglige kvaliteter. Det selv om hun kom noget sent i gang inden for faget.
Tilbage i 2017 blev hun nemlig antropolog fra Københavns Universitet. Men efter forskellige akademiske jobs og ledighed, fik hun et praktikforløb som murer. Det overbeviste hende om, at det var vejen frem for hende. Også selv om hun er den eneste kvinde og akademiker på sit hold på Roskilde Tekniske Skole.
App skal matche bæredygtige materialer og murere
En af de ting legatvinderen går mest op i er spørgsmålet om, hvordan faget bliver mere bæredygtigt.
I sin ansøgning til talentlegatet lagde Alice Elmerkjær derfor vægt på, at hun arbejder på at udvikle en app, der skal give murere og andre i byggeriet en bedre forståelse for materialer og bæredygtighed. Appen kalder hun indtil videre “Material Match.”
– Generelt kunne vi godt bruge mere viden om materialer og bæredygtighed i murerfaget, og vi skal blive bedre til at kigge mod ældre byggeskik. Det kan være, hvornår man med fordel kan benytte kalk i stedet for cement, fortæller hun.
På partner-jagt til
Hun håber, at talentlegatet kan bruges til at finde sparrings- og samarbejdspartnere til den videre udvikling af app’en.
– Jeg kunne godt bruge nogle samarbejdspartnere til f.eks. softwareudviklingen, siger hun.
Alice Elmerkjærs visioner om at give sine murerkolleger mere information om bæredygtige materialer var medvirkende til, at hun blev udråbt som vinder af Unidrains talentlegat.
– Alice er på alle måder en rollemodel. Hun har taget et modigt valg og skiftet retning med sin uddannelse, og så har hun klare visioner på murerfagets vegne, når det kommer til bæredygtighed og kvalitet i byggeriet. Det vil vi i Unidrain gerne honorere, lyder det fra Henrik Handschuh.