Reduction Roadmap løber med ny bæredygtighedspris

Sort bælte i bæredygtighed, det alsidige ålegræs og et samarbejde der kommer til at gøre en forskel i branchen. Det Bæredygtige Element spænder bredt i år men under samme tema: Vejen mod absolut bæredygtighed.
Nogle af de mange deltagere fra Cebra, Effekt og Moe, der står bag samarbejdet om Reduction Roadmap.
Nogle af de mange deltagere fra Cebra, Effekt og Moe, der står bag samarbejdet om Reduction Roadmap.

Det Bæredygtige Element blev i år uddelt for niende gang. Bag prisen står We Build Denmark og Building Green, og i år var der mere end 40 personer og virksomheder indstillet til den grønne pris.

I år blev den nye samarbejdspris under Det Bæredygtige Element uddelt for første gang på Building Green. For at starte netop her, så var det samarbejdet Reduction Roadmap, der er et resultatet af et tværfagligt samarbejde mellem de tre danske rådgivervirksomheder Cebra, Effekt og Moe, der løb med prisen i kategorien Det Bæredygtige Element – Samarbejdet.

Fagjuryen havde været spændt på, hvor mange indstillinger, der egentlig ville komme til den nye kategori, men spændingen blev gjort til skamme, og der var indløbet mange stærke nomineringer.

Læs også: Se de ni nominerede til Det Bæredygtige Element.

Som talsperson for de tre vindende samarbejdspartnere sagde Mikkel Schlesinger fra Cebra bl.a.:

– Vi er meget stolte af det fantastiske samarbejde, vi har haft. Alle har arbejdet hårdt og dedikeret og med stort engagement, og så er det fantastisk at se, at det arbejde, vi har udført, er ved at få impact i branchen.

Partnerskabet har genne de sidste år arbejdet på at udvikle et roadmap til byggeriet, der som det første nogensinde oversætter den planetære grænse for klimaforandringer – planetens globale budget for udledning af drivhusgasser – til konkrete, årlige reduktionsmål for nyt, dansk boligbyggeri.

Reduction Roadmap er baseret på nyt dansk boligbyggeri, men metoden og datagrundlaget kan overføres til andre typologier for på samme måde at få konkrete reduktionsmål at arbejde efter.

Hanne Tine Ring Hansen fra det rådgivende ingeniørfirma Søren Jensen har efter sigende det sorte bælte i bæredygtighed.
Hanne Tine Ring Hansen fra det rådgivende ingeniørfirma Søren Jensen har efter sigende det sorte bælte i bæredygtighed.

Skubber byggebranchen i en bæredygtig retning

Prisen for årets ildsjæl går til specialist i bæredygtigt byggeri, Hanne Tine Ring Hansen fra det rådgivende ingeniørfirma Søren Jensen. Hun bliver betegnet som en ildsjæl i forhold til at skubbe den danske byggebranche i en bæredygtig retning og har altid fokus på at give kunderne det fulde billede af, hvordan de bedst opnår bæredygtighed i alle aspekter af deres projekt. Dermed har de altid det rette grundlag for at kunne træffe valg, der fører til den mest komplette løsning inden for bæredygtige løsninger.

Harpa Birgisdottir, der er ph.d., forskningsgruppeleder, professor ved Build m.v. overrakte prisen med en anekdote om, at hun tidligere havde hørt Hanne Tine Ring Hansen omtalt som ‘hende med det sorte bælte i bæredygtighed.’

En lang rejse

Løsningsprisen gik i år til virksomheden Søuld, der – efter over et årtis samarbejdet med økologer, producenter og designere om at udvikle byggematerialer fra ålegræs – i år er kommet på markedet med ålegræsprodukter, der er konstrueret til bolig- og erhvervsrum.

Produkterne, der har akustiske, termiske og fugtabsorberende egenskaber, skaber rolige og behagelige indendørs atmosfærer, er yderst modstandsdygtige over for brand, skimmelsvamp og råd, indeholder ingen giftige tilsætningsstoffer og reducerer CO2-fodaftryk ved at tjene som CO2 -lagring.

Kirsten Lynge fra Søuld (med mikrofonen) var meget stolt over at modtage Det Bæredygtige Element - Løsningen.
Kirsten Lynge fra Søuld (med mikrofonen) var meget stolt over at modtage Det Bæredygtige Element – Løsningen.

Partner Kirsten Lynge fra Søuld modtog prisen med ordene:

– Det har været en lang rejse, men nu er vi her, hvor vi gerne vil være, sagde hun bl.a. og sendte tak til de tangbønder, der høster ålegræs på alle tider af året og til de ambassadører og kunder i byggebranchen, der støtter op om det det nye produkt.

De tre priser blev uddelt af tre medlemmer af fagjuryen, Lasse Lind fra GXN, Kasper Lynge, Institut for Byggeri og Bygningsdesign ved Aarhus Institut, og Harpa Birgisdottir fra Build.

Relateret indhold