ESCO
- – ESCO står for Energy Service Company.
- – ESCO er en projekt- og finansieringsmodel, som private og offentlige bygningsejere kan bruge ved større energirenoveringer af deres bygninger.
- Det grundlæggende princip er, at omkostninger til energirenovering bliver finansieret gennem de energibesparelser, som renoveringen medfører.
- Kilde: sparenergi.dk
Et ESCO-samarbejde mellem Region Sjælland og entreprenørvirksomhederne Siemens og Kemp & Lauritzen har ført til, at der er opnået en samlet besparelse på 321 tons CO2 ved hjælp af nye solceller og renoverede eller udskiftede vinduer, ventilationsanlæg, lamper og køleanlæg på seks af regionens sygehuse.
Arbejdet med grøn omstilling har givet mindre forbrug af el, varme, vand og mindre udledning af CO2 på de somatiske sygehuse i Nykøbing F., Næstved, Slagelse, Ringsted, Roskilde, Køge og Holbæk.
En del af opgaven har ligget hos Kemp & Lauritzen. Gennem de seneste fem år har virksomheden energirenoveret sygehusene i Næstved, Slagelse og Ringsted. Denne del af projektet, der står til 105 mio. kr. og blev afsluttet med udgangen af 2023, omfatter blandt andet 350 nye vinduer, ca. 8.000 energirigtige lamper og ny ventilation på de tre sygehuse, der som en sidegevinst også har fået forbedret indeklimaet.
Indsatsen på de tre sygehuse alene fører til 131 tons mindre CO2-udledning om året. Dertil bruger sygehusene 5 millioner kroner mindre på energi om året. Direktør for Teknikhuse i Kemp & Lauritzen, Thomas Gjørup, siger:
– Region Sjælland har en fællesregional målsætning om, at sygehusenes energiforbrug skal være nedbragt med 50 % i 2035 sammenlignet med 2022, og det er vi glade for at kunne hjælpe med. Grøn omstilling er lige præcis at energirenovere sygehuse.
I det samlede projekt er der gennemført tiltag, som giver besparelser på energiforbruget på:
– 6.576 MWh varme om året (i 2022 brugte sygehusene 58.300 MWh)
– 6.480 MWh el om året (i 2022 brugte sygehusene 43.800 MWh)
– 384 m3 brugsvand om året (i 2022 brugte sygehusene 238.400 m3)
Der er opsat solceller svarende til, at regionen sparer yderligere indkøb af el:
– 577 MWh el om året fra solceller (i 2022 var regionens egenproduktion 1.800 MWh – den produktion indeholder el fra solceller opsat uden for ESCO-projektet)
Samlet giver det en sparet CO2 udledning på:
– 321 tons CO2 om året (i 2022 udledte sygehusene 12.168 ton CO2.
Umuligt uden ESCO
At miljøforbedringerne sker gennem et ESCO-samarbejde betyder, at Region Sjælland betaler entreprenørerne for forbedringerne med de besparelser, der opnås ved et mindre forbrug af el, vand og varme.
Læs også: Det CO2-tunge affald på byggepladserne: “Vi har medicinen på hylden”
Tilbagebetalingen strækker sig over cirka 20 år. Uden ESCO-samarbejde ville finansieringen af tiltagene og miljøgevinsten være uden for Region Sjællands rækkevidde. Bruno Jerup, formand for Region Sjællands udvalg for grøn omstilling, bæredygtighed og miljø fortæller:
– Den grønne omstilling er en mærkesag for Region Sjælland, og vi ønsker at skabe grønne løsninger. Det er de 321 tons mindre udledning af CO2 et godt eksempel på. Uden ESCO-samarbejdet ville det være næsten umuligt for os at opnå de resultater, som dette samarbejde har ført til.