I alt 19 virksomheder med 21 forskellige strategier, løsninger og produkter var indstillet, da vinderen af årets Miljøpris skulle findes mandag 7. september.
Sejren stak Xella af med.
– Vi er meget stolte over prisen, som understreger vigtigheden af, at byggeriet i langt højere grad tænker i genanvendelse og CO2-reduktion hele vejen rundt. Samtidig understreger det stærke felt af både nominerede og vindere, at mange af løsningerne til et mere bæredygtigt byggeri allerede er klar og kan anvendes i dag, så vi kan lige så godt komme i gang med at bruge dem, fortæller salgsdirektør Lars Nygaard fra Xella Danmark.
Samarbejde om genanvendelseslogistik
Miljøprisen blev tildelt i anerkendelse af den genanvendelsesløsning, Xella har stablet på benene sammen med Davidsens Tømmerhandel og eurodan-huse. Løsningen gør det nemt for de udførende på landets byggepladser at indsamle porebetonrester, som så kan genanvendes til fremstilling af nye løsninger i porebeton.
Det sker på den måde, at man udleverer Xella Big Bags sammen med første leverance til byggepladsen. Derefter bruges Xella Big Bags til indsamling af porebetonrester og -affald i takt med, at byggeriet skrider frem.
De fyldte Xella Big Bags afhentes i forbindelse med næstkommende leverance af porebeton og fragtes til Davidsens Tømmerhandel til opbevaring. Når der er indsamlet nok restaffald, læsses Xella Big Bags på lastbiler fra Xella, der i forvejen har kurs mod virksomhedens tyske fabrik, så de ikke skal køre tomme hjem.
Ingen grund til at vente i årevis
Efter ankomsten til fabrikken anvendes restaffaldet i produktionen af nye løsninger. En af dem er den nye CE-mærkede byggeblok Silent+, der anvendes til bærende konstruktioner og fremstilles af op mod 20 procent genanvendt materiale. Lars Nygaard uddyber om løsningen:
– Ved at udnytte materialerester, der normalt ville blive kørt til deponi, er det lykkedes os at skabe ekstra værdi i form af nye løsninger, der fremstilles af genanvendt materiale og samtidig opfylder alle funktionelle krav. Dermed er de også velegnede til nybyggeri, og på den måde er cirklen jo sluttet.