Bygger alment, træbaseret og med lav CO2-udledning i Hasselager

To boligselskaber bygger 120 nye almene boliger med lavt CO2-aftryk i aarhusianske Hasselager. Boligerne er tiltænkt både unge, ældre, enlige og familier.
Boligblok i Hesselsager med grønt omkring
Det arkitektoniske udtryk med træ, skifer og stål skal sammen med husenes placering i det kuperede landskab give en helstøbt bebyggelse. Visualisering: skala architecture

Et træbaseret, alment modulbyggeri med lav CO2-udledning vil fra årsskiftet begynde at skyde op i Hasselager ved Aarhus. Det er de to aarhusianske boligforeninger, Brabrand Boligforening og Boligforeningen Århus Omegn, der er bygherrer på opførelsen af de seks punkthuse, der næsten halverer CO2-udledningen i forhold til kravene for nybyggeri over 1.000 kvm, der ikke må overstige grænseværdien på 12,0 kg CO₂-ækvivalenter/m²/år.

Den samlede klimapåvirkning bliver her på 6,2 kg CO₂-ækvivalenter/m²/år.

Punkthusene opføres som præfabrikeret modulbyggeri udført overvejende i træ med facader beklædt med skifer og stålplader i grålige nuancer.

Læs også

På toppen: Rains samler 12.000 kvm domicil og lager i Aarhus

Projektet har netop været udbudt i totalentreprise hvor særligt fokus på at nedbringe CO2-udledningen er blevet vægtet særskilt som en del af evalueringen af tilbuddene. Vinder af udbuddet er BM Byggeindustri, som sammen med Skala Architecture og Vognsen Rådgivende Ingeniører skal opføre byggeriet.

– Vi er meget stolte over at have vundet denne vigtige sag i Aarhus, som viser, at også større byer udenfor København har visionære bygherrer, der tør satse på fremtidens byggemetoder, siger Tom Mikkelsen, direktør for BM Byggeindustri.

Han tilføjer:

Der bliver bl.a. udsigt over Aarhus og bugten fra de nye boliger, der er målrettet bredt til enlige, børnefamilier, det unge par og ældre beboere. Visualisering: skala architecture

– Vores fokus på CO2-reduktion og ansvarligt byggeri har været centralt i dette projekt, og vi ser frem til at fortsætte med at udbrede træbaseret modulbyggeri i hele Danmark.

Optimale dagslysforhold


Vinderforslaget præsenterer en let og luftig bebyggelse, hvor husene får overdækkede indgangspartier og små forpladser med bord og bænke samt attraktive uderum med naturlegeplads og rekreative fællesrum, så beboere kan mødes.

En vigtig vision har været at skabe rammerne for det gode liv og naboskab – i og mellem husene. Åbenhed og tryghed er nøgleordene, og der findes ingen bagside eller lukkede vinkler, hvor bygningerne vender ryggen til, fortæller kreativ leder fra skala architecture, Niels Bondrup Jensen, siger:

– En af vores overordnede visioner har været at skabe attraktive boliger til en bred målgruppe – med optimale dagslysforhold fra flere sider uanset boligernes størrelse. Vi bruger det kuperede landskab til at skabe en spændende bebyggelse, hvor bygningerne åbner sig op mod alle verdenshjørner ved at rotere sig om sig selv.

Tre punkthuse hver

De 120 nye almene boliger på i alt 8.600 kvm bliver opført på byggegrunden Kolt Østerparken. Brabrand Boligforening og Boligforeningen Århus Omegn står hver især bag tre nye punkthuse i op til fire etager på den fællesejede grund i forstaden sydvest for Aarhus.

Læs også

Aarhus sætter 12,5 mio. kr. af til flere grønne byrum

Jens Martin Møller, projektchef, Brabrand Boligforening, siger:

– I Brabrand Boligforening har vi en ambition om at vokse bæredygtigt med det omkringliggende bysamfund – gerne gennem partnerskaber. Med opførslen af nye boliger i Hasselager tager vi sammen med Boligforeningen Århus Omegn et stort skridt i den retning, og samtidig glæder vi os over et byggeri, der med et lavt CO2-aftryk overholder den snævre økonomiske ramme for alment byggeri.

De 120 nye boliger, der opføres i træ, bliver lyse og luftige. Boligerne kommer til at bestå af varierende typer fra små 1-værelses- til store 4-værelseslejligheder. Visualisering: skala architecture

Et ambitiøst byggeri

Steen Grønholm Thomsen, projektchef, Boligforeningen Århus Omegn, tilføjer:

– I Århus Omegn har vi et strategisk fokus på miljømæssig bæredygtighed og får med dette ambitiøse byggeri mulighed for at bygge bæredygtigt med lavt CO₂-aftryk og i træ. Det ser vi frem til i et fortsat positivt samarbejde med Brabrand Boligforening og det udpegede team.

Første spadestik forventes omkring årsskiftet 2024/25. Efter planen kan byggeriet stå færdigt i løbet af 2026.

Relateret indhold