Vitalt med levende bymidter: 16 byer får livgivende håndsrækning

Lokal vækst og jobskabelse er i fare, når de mindre bymidter sygner hen. 16 byer fordelt over hele landet får nu knap 50 mio. kr. til at styrke deres bymidter.
Foto af trætte bygninger med boliger og erhverv
Det er især små og mellemstore byer med mellem 4.000 og 20.000 indbyggere, der kan ansøge om støtte fra udvalget for bæredygtig byudvikling. Midlerne kan f.eks. bruges til omlægning af gågader, biodiversitet, udvikling af nye funktioner i byrummet mv. Foto: Getty Images

I 2024 nedsatte regeringen et udvalg for bæredygtigt udvikling af bymidter. Udvalget fik til opgave at udmønte 142 mio. kr., der skal forstærke landets bymidter og lokale fællesskaber.

Støtten skal primært gå til små og mellemstore byer med mellem 4.000 og 20.000 indbyggere. Større byer kan dog også modtage støtte, hvis de kan dokumentere udfordringer som f.eks. tomme lokaler, faldende omsætning i butikkerne eller faldende kundestrøm i bymidten.

Læs også

Pulje på 115 millioner skal sætte gang i mindre bymidter

Midlerne kan gå til f.eks. omlægning af gågader, klimasikring, øget biodiversitet og udvikling af nye funktioner i byrummet. Endvidere kan midlerne gå til omstilling af bymidternes erhverv, såsom de liberale erhverv, serviceerhverv og detailerhvervene, til nye bæredygtige forretningsmodeller, rådgivning og opkvalificering af medarbejdere.

9 projekter i 16 byer

Udvalget er nu klar til at udmønte 49,5 mio. kr. til i alt 9 projekter i 16 bymidter rundt i landet. Erhvervsminister Morten Bødskov siger:

Læs også

Gro: Utraditionel skole bliver kraftcenter i ny bydel

– Butiksdød og tomme lokaler i bymidter er gift for de lokale fællesskaber. I dag kan du klare shoppeturen fra sofaen. Det er let, men det truer den lokale vækst og jobskabelse. Det har vi ikke råd til. Vi skal holde liv i alle dele af Danmark, så vi ikke knækker over. Og derfor er jeg glad for, at vi nu giver en saltvandsindsprøjtning til 16 bymidter i hele landet. Alt sammen, så fremtiden også byder på levende og blomstrende byer i hele Danmark.

Indstillingsudvalget for bæredygtig byudvikling består af:

  • John Wagner, tidl. direktør for De Samvirkende Købmænd (formand)
  • Kirstine Van Sabben, kommunalbestyrelsesmedlem på Bornholm
  • Mogens Haugaard, kommunalbestyrelsesmedlem i Stevns Kommune
  • Bo Hansen, borgmester i Svendborg Kommune
  • Mads Skau, borgmester i Haderslev Kommune
  • Lone Jakobi, borgmester i Odder Kommune
  • Dorte West, borgmester i Herning Kommune
  • Kirstine Bille, kommunalbestyrelsesmedlem i Syddjurs Kommune
  • Jesper Greth, borgmester i Rebild Kommune
  • Mike Ameko Lippert, Strategy Director i SLA
  • Lotte Engbæk Larsen, branchedirektør i Dansk Erhverv Handel
  • Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd
  • Mette Høgh, formand for HK Handel
  • Tina Saaby, direktør for Dansk Byplan Laboratorium
  • Hans Christian Østerby, Medlem af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og borgmester i Holstebro Kommune

Nødlidende bymidter

Udvalget har indstillet i alt fem projekter til tilskud til fysisk omstilling af bymidten, bysamarbejde og virksomhedsudvikling. Projekterne dækker Sorø, Kalundborg, Aars, Hedensted og Juelsminde, samt et fynsk projekt med indsatser i Faaborg, Årslev, Assens, Kerteminde, Nyborg, Ringe og Rudkøbing.

Alle disse projekter tager afsæt i en bystrategi, og der indgår både etablering/styrkelse af et privat-offentligt bysamarbejde, fysisk omstilling og kompetenceudvikling af virksomheder i bymidten.

Desuden er fire projekter i hhv. Høng, Frederiksværk, Jyderup og Grenaa udvalgt som modtagere af midler til langsigtet strategisk planlægning af bymidten og facilitering/udvikling af bysamarbejder.

Formand for udvalget, John Wagner, siger:

– Milliontilskuddene til de 16 bymidter i første støtterunde vil helt sikkert skabe mere liv i de pågældende byer til fordel for borgerne og det lokale erhvervsliv. Men de vil også tjene som eksempler for andre kommuner med nødlidende bymidter – og skærpe appetitten for at søge om støtte i anden runde senere på året.

Indstillingsudvalget forventer at annoncere hvilke byer, der modtager de resterende midler i løbet af 2025.

Minister for byer og landdistrikter Morten Dahlin siger:

– Et Danmark i balance kræver levende bymidter med et velfungerende handelsliv. Derfor er jeg glad for, at vi nu støtter, at 16 byer i hele landet nu får bedre mulighederne for at skabe liv og udvikling.

Relateret indhold