Udlicitering på vej- og parkområdet slår rekord

En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at kommunerne sidste år udlicitererede flere vej- og parkopgaver end nogensinde før. Dansk Byggeri håber, at de gode takter fortsætter.
Der er stadigt stort potentiale i kommunal udlicitering af opgaver på vej- og parkområdet, mener Dansk Byggeri. Foto: Colourbox.
Der er stadigt stort potentiale i kommunal udlicitering af opgaver på vej- og parkområdet, mener Dansk Byggeri. Foto: Colourbox.

På landsplan er udlicitering af vej- og parkopgaver inde i en positiv udvikling. Siden 2011 er udlicitering på området steget med knap fem procentpoint til 40,3 procent i dag. Det viser nye beregninger fra Dansk Byggeri.

– Fremgangen viser, at vej- og parkområdet er yderst velegnet til udlicitering og ikke mindst, at kommunerne ser private virksomheder som en del af løsningen på at få skattekronerne til at løbe længst muligt, siger Lea Stentoft, kommunalpolitisk konsulent i Dansk Byggeri.

Store forskelle

Analysen tegner imidlertid et billede af store kommunale forskelle på, hvor mange vej- og parkopgaver der udliciteres til private virksomheder.

Mens Holstebro udliciterer over 90 procent af vej- og parkopgaverne, er Bornholm placeret i den anden ende af skalaen med en udliciteringsgrad på 16,8 procent.

– Det er ærgerligt at se, at nogle kommuner desværre går glip af de store økonomiske gevinster, som udlicitering indebærer, siger Lea Stentoft.

Stort potentiale

På landsplan ville kommunekasserne årligt kunne indfri økonomiske gevinster for mindst 540 millioner kroner, hvis kommunerne udliciterede alle de vej- og parkopgaver, som er mulige at sende i udbud.

– Selvom vi ser meget positive takter, er der fortsat et stort potentiale for yderligere udlicitering af vej- og parkopgaver ude i kommunerne. Og for inspiration er det bestemt ikke spild af tid at se i retning af Holstebro Kommune, som for tredje år i træk indtager førstepladsen, når det gælder udlicitering af vej- og parkopgaver, siger Lea Stentoft.

Se hele analysen her.

Relateret indhold