Dette projekt er med til at sikre en bæredygtig udvikling i Gentofte, var argumentet, da borgmester i Gentofte Kommune, Hans Toft, overrakte Gentofte Kommunes Miljøpris til andelsboligforeningen med det mundrette navn AB Jomsborgvej 27-29/Sundvej 1. Boligforeningen fik prisen for deres nyrenoverede baggård.
Projektet har haft Gaihede – ingeniører & arkitekter, som rådgiver, og var den ene af to vindere af årets miljøpris.
Den nye gård er indrettet, så den både tilgodeser miljøet og det sociale. Kontrasten til den tidligere baggård med asfalt i opløsning og smuldrende beton er så stor, at udsigten fra George Greibes lejlighed på fjerde sal stadig drager ham hen til vinduet flere gange hver dag. Han er medlem af bestyrelsen i boligforeningen.
Træt gård
– Det er en fornøjelse at se ned i vores gård i dag. Før var det et trist syn til en sur gård, men takket være sedum oven på vores træskure, græs mellem belægningerne og slyngplanter ind til nabogården har vi nu en udsigt, som alle i foreningen nyder, fortæller George Greibe.
Sammen med sin kone flyttede han for tre år siden fra familiens hus i Skovshoved og ind i lejligheden i Hellerup.
– Vores gård var meget slidt. Asfalten var fyldt med huller, og garagebygningerne var i opløsning. Det var så slemt, at en af bilejerne havde en skumgummimadras på taget for at beskytte mod nedfaldende betonstykker, når hun kørte ind i sin garage, siger han.
Andelsforeningen med 30 andelshavere i tre opgange havde tidligere prøvet at ændre gården, men nu lykkedes det at få et flertal til en renovering, og bestyrelsen kontaktede Gaihede for at høre nærmere.
Kommunen sagde nej
Projektleder i Gaihede Tobias Brouwers, som er uddannet have- og parkingeniør, var klar på opgaven. Den første melding om projektet fra Gentofte Kommune var dog lidt nedslående.
Foreningen havde spurgt, om de måtte droppe de ni p-pladser, men det blev afslået.
– Vi skulle bygge de nye overdækkede skure i gården, så derfor udvidede vi den grønne løsning i den nye gård til også at omfatte tagene. Så jeg forslog sedum på taget. Det både pynter og kan absorbere regnvand og holde det væk fra kommunens kloakker. Løsningen blev bakket op af bestyrelsen og andelshaverne, og resultatet af anstrengelserne er vellykket på mange måder, siger rådgiveren.
De nye halvåbne træbygninger, bygget i lyse limtræsbjælker, fik et grønt tag, så hele gården fremstår grøn, når man kigger fra lejlighederne.