Stor fremgang for bygningsentreprenører

De danske bygningsentreprenører har øget indtjeningen pr. ansat markant.
- Tallene viser, at de mindre og helt små virksomheder faktisk er de bedste til at tjene penge, siger partner i Deloitte, Thomas Frommelt.
- Tallene viser, at de mindre og helt små virksomheder faktisk er de bedste til at tjene penge, siger partner i Deloitte, Thomas Frommelt.

Det ser aldeles positivt ud for de danske bygningsentreprenører, der lige nu nyder godt af væksten i nybyggeriet. Det viser tal fra Dansk Byggeri og Deloitte.

Af tallene fremgår det, at virksomhederne har den næsthøjeste indtjening pr. ansat i hele byggebranchen. Mange har dog måttet foretage store investeringer for at nå dertil, lyder det i en pressemeddelelse fra de to parter.

– De danske bygningsentreprenører er absolut inde i en god stime som følge af den øgede aktivitet i byggeriet. I 2015-regnskaberne lå det gennemsnitlige primære resultat pr. ansat på 101.000 kroner mod kun 79.000 kroner året før. Det er en stigning på hele 28 procent, siger partner i Deloitte, Thomas Frommelt.

Særligt de mindre virksomheder har klaret sig ekstraordinært godt.

– Tallene viser, at de mindre og helt små virksomheder faktisk er de bedste til at tjene penge. Herfra er der et godt stykke ned til de mellemstore og store virksomheder, der i mange tilfælde har måttet foretage betydelig investeringer for at klare sig i konkurrencen om de store entrepriser, siger Thomas Frommelt.

Klare forretningsgange

Netop investeringsniveauet er noget, der følges tæt af Lars Storr-Hansen, administrerende direktør i Dansk Byggeri.

– Bygningsentreprenører har som oftest en forsinket effekt på afkastet af den investerede kapital på grund af lange projektforløb, hvor der typisk kræves store investeringer. Sådan er vilkårene i branchen, og det må man acceptere, men det er naturligvis noget, man er nødt til at holde rigtig godt øje med ude i virksomhederne, siger han.

Generelt opfordrer Lars Storr-Hansen entreprenørerne til at være meget opmærksomme på deres risici.

– Hvad enten det drejer sig om tilbud, finansiering, indkøb, projektfasen eller den efterfølgende garantiperiode er det ekstremt vigtigt at have styr på sine risici. Det gælder både identifikationen af dem, styringen af dem og ikke mindst prissætningen af dem, når man påtager sig en opgave. Her bør der være klare forretningsgange og beslutningsprocesser.

Ifølge undersøgelsen er cirka otte procent af de danske bygningsentreprenører i forhøjet risiko for at gå konkurs, hvilket er en smule højere end det generelle niveau for bygge- og anlægsbranchen.

Relateret indhold