Teknisk og specialiseret viden er eftertragtet, og derfor stryger mange ingeniører til tops i erhvervslivet. Men i takt med at ingeniørerne kravler op af karrierestigen, stilles der også højere krav til deres ledelsesmæssige ballast. Det skriver Ingeniøren.
– Ingeniører, der bliver ledere, stilles over for større og større krav til deres lederegenskaber. Det er altså ikke længere nok kun at være den stærke fagligt ansvarlige – man skal også have den tunge ledelsesdel med, når man rykker op i hierarkiet, siger Christina Just, direktør i Capax Recruitment, til Ingeniøren.
Capax Recruitment specialiserer sig i rekruttering af ingeniørprofiler, og de fortæller, at de ser en tendens til, at virksomheder i højere grad forventer, at ingeniører med lederambitioner har suppleret deres uddannelse med et lederkursus eller anden formel efteruddannelse.
Kurser spares væk
Problemet er bare, at virksomhederne efter krisen ikke længere er villige til at betale for de dyre efteruddannelseskurser. Det fortæller Ida Frost, formand for ingeniørforeningen IDA:
– Virksomhederne bør helt klart stramme op og blive bedre til at efteruddanne. Vi har set igennem hele krisen, at prioriteringen af efteruddannelse nærmest er røget ud af bevidstheden. Det er på tide at ændre på det, for vi er ikke længere i en krise.
Dansk Erhverv lavede i 2013 en analyse af, hvilken uddannelsesretning der med størst sandsynlighed førte til et lederjob, og her endte civilingeniørerne på en andenplads med 20,8 procents sandsynlighed for at ende i en lederstilling.