Hvordan er dit overordnede billede af byggebranchen gennem 2017?
Installationsbranchen har fortsat den solide udvikling, som vi også så i 2016. Det vil sige en solid vækst uden at resultaterne dog ligefrem var prangende. Branchen er stadig langt fra de flaskehalsproblemerne, vi så, lige inden den økonomiske krise for alvor brød ud.
Især vvs-virksomhederne oplever en pæn vækst i aktivitetsniveauet på knapt ti procent, mens el-virksomhederne vokser mere moderat med lidt over fem procent. En forskel som blandt andet skyldes, at vvs-virksomhederne i højere grad nyder godt af den høje byggeaktivitet med mere boligbyggeri og flere renoveringsopgaver. Samtidig kan vi se, at det stigende aktivitetsniveau i byggebranchen kommer til udtryk på installationsvirksomhedernes bundlinje, der har budt på større overskud både i el- og vvs-virksomhederne.
De tekniske installationer kommer gradvist til at fylde mere i byggeriet – en udvikling vi har set de senere år, og vi oplever, at der gradvist bliver en større forståelse af, hvor vigtigt det er, at installatørerne inddrages tidligere i byggeprojekterne.
Der er dog ingen tvivl om, at vi stadig befinder os på et meget konkurrencepræget marked, hvor der stadig i for høj grad fokuseres på her og nu-pris i stedet for den samlede økonomi i byggeprojekterne – inklusive driftsomkostninger. Derfor håber vi, at man fra bygherrernes side vil have endnu større fokus på vigtigheden af at få de rigtige tekniske installationer fra starten af.
Var der enkeltstående begivenheder, gode eller dårlige, der fik særlig betydning?
Generelt er der ingen tvivl om, at 2017 rent politisk har været et skelsættende år, som også har fået betydning for installationsbranchen. El- og vvs-virksomhederne er inde i en rivende udvikling, der også stiller store krav til medarbejdernes kompetencer. Derfor var det afgørende, at det lykkedes at få landet trepartsaftalen og på den måde sikre et efteruddannelsessystem, som forhåbentlig kan være med til at løfte denne opgave.
Samtidig står hele forløbet omkring BoligJobordningens fremtid også i frisk erindring. Den blev, i hvert fald når det gjaldt fradrag for håndværksydelser, erklæret død og begravet flere gange i 2017, men i sidste ende valgte politikerne heldigvis at bevare ordningen. Det er godt nyt for både danskerne og den grønne omstilling – ikke mindst fordi ordningen blev permanent.
Nu ser jeg så frem til den kommende energiaftale, der venter i begyndelsen af 2018, og som gerne skulle give et langsigtet løft til fremtidens udvikling og udbredelse af grøn og vedvarende energi.
Hvilke forventninger har du til branchen i 2018 (og årene fremover)?
Kravet om øget produktivitet er i højsædet for hele installationsbranchen. Det stiller store krav til virksomhederne, som får brug for i endnu højere grad at benytte de forskellige digitale hjælpemidler, der allerede findes. Heldigvis kan vi se, at rigtig mange af virksomhederne allerede er i gang med at omstille sig til den digitale virkelighed, men det er en proces, der kommer til at køre videre for fulde omdrejninger de kommende år. Sidste år var vi på vej ind i det, vi kaldte den fjerde industrielle revolution – eller industri 4.0 – og til næste år vil vi stå midt i den.
Vi forventer, at branchen fortsat vil opleve en beskeden, men stabil vækst i 2018. Det kræver dog, at vi også fremadrettet er i stand til at tiltrække det nødvendige antal kvalificerede medarbejdere. Derfor vil vi også de kommende år arbejde på at tiltrække stadig flere unge til elektriker- og vvs-energiuddannelserne. Heldigvis har installationsvirksomhederne også i 2017 vist, at de er klar til at åbne dørene op for et rekordstort antal lærlinge, og samtidig er man i stand til at trække flere faglærte, der ellers havde søgt i andre retninger, tilbage til branchen.
Vi kan også love politikerne at vi igen i 2018 vil gøre vores til, at de grønne ambitioner bliver omsat til konkrete initiativer og realpolitik, så Danmark ikke mister sin førerposition på dette område.