Regeringen sættes under pres af Togfond

Forligspartierne bag Togfonden.dk opfordrer regeringen til at følge de parlamentariske spilleregler og melde sig ind i forliget.
Forligspartierne bag Togfonden har sendt en fælles henvendelse til statsminister Lars Løkke Rasmussen, finansminister Claus Hjort Frederiksen og transportminister Hans Christian Schmidt, hvor regeringen opfordres til at tage ansvar for fremtidens jernbanedrift i Danmark. Foto: Colourbox.
Forligspartierne bag Togfonden har sendt en fælles henvendelse til statsminister Lars Løkke Rasmussen, finansminister Claus Hjort Frederiksen og transportminister Hans Christian Schmidt, hvor regeringen opfordres til at tage ansvar for fremtidens jernbanedrift i Danmark. Foto: Colourbox.

Forligspartierne bag Togfonden – inklusive Dansk Folkeparti – har sendt en fælles henvendelse til statsminister Lars Løkke Rasmussen, finansminister Claus Hjort Frederiksen og transportminister Hans Christian Schmidt, hvor regeringen opfordres til at tage ansvar for fremtidens jernbanedrift i Danmark, og de utidssvarende vilkår landets mange togpassagerer møder i hverdagen.

– Konkret opfordrer forligskredsen til, at Venstre – og dermed regeringen – melder sig ind i det eksisterende forlig om Togfonden. Det er gældende praksis, at regeringspartier, der står uden for folketingsforlig, som et eksisterende flertal af folketingspartier stadig støtter, melder sig ind i forliget og tager ansvar. På et møde i forligskredsen foretages en gennemgang af status på de forskellige initiativer, der er aftalt mellem forligspartierne samt den løbende finansiering. Diskussionen af indhold og dispositioner hører til i forligskredsen, hedder det i brevet, der er underskrevet af transportordførerne i Enhedslisten, SF, De Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Pengene er der. Vi har lagt en bufferzone på 50 procent ind i alt, hvad vi har budgetteret med i Togfonden, indtil der er lavet en VVM. Derefter 30 procent mere.

Rasmus Prehn{break}Transportordfører for Socialdemokratiet

Udøvende magt

Rasmus Prehn, transportordfører for Socialdemokratiet, siger til Dagens Byggeri, at den til enhver tid siddende regering som udøvende magt må rette ind efter, hvad der er flertal for hos den lovgivende magt – Folketinget.

– Det er uhørt, at regeringen agter at ignorere de trufne beslutninger, fordi den ikke føler sig forpligtet af forlig, den ikke selv er med i. Derfor har vi sendt et brev for at gøre opmærksom på, at det er helt almindelig kutyme, at regeringen retter ind efter et flertal for et forlig, og nødvendigvis også melder sig ind i forligskredsen. De har som regering valgt at være “tjenere” for Folketinget. De skal altså adlyde Folketingets flertal, ellers er det i strid med parlamentarismen, som vi har haft i over 100 år, forklarer Rasmus Prehn.

Pengene er der

Han forventer derfor, at regeringen vil indkalde forligspartierne for at gennemgå mulighederne for finansiering.

– Pengene er der. Vi har lagt en bufferzone på 50 procent ind i alt, hvad vi har budgetteret med i Togfonden, indtil der er lavet en VVM. Derefter 30 procent mere. Selv om der er lave oliepriser lige nu, vil pengene komme til at passe. Der er ikke noget bevis for endnu, at pengene ikke er der. Vi havde regnet med indtægter for 28 milliarder kroner, men valgte kun at øremærke de 23,5 milliarder. Ud af dem er 50 procent en buffer, så der er rigelig elastik til at få råd til de forskellige projekter. Det handler kun om politisk vilje, slutter Rasmus Prehn.

Relateret indhold