Partiets finanspolitiske ordfører, Martin Lidegaard, siger til Dagens Byggeri, at håndværkerfradraget ikke, som regeringens ellers hævder, fremmer en grøn udvikling:
– Hver gang, vi spørger klimaministeren om, hvor meget klima vi får for pengene, er svaret nul komma nul, nul, nul – en eller anden decimal i det fjerne. Lige så grøn, jeg er, lige så meget lægger jeg vægt på, at den grønne omstilling både skal være effektiv og så billig som mulig. Det er håndværkerfradraget ikke. Det Radikale Venstre kan ikke gøre for, at et flertal i Folketinget har besluttet at spilde penge på noget, som alle er enige om, ville ske alligevel, og derfor er det nok mest realistisk at fjerne fradraget, når forliget udløber om to år, lyder det fra Martin Lidegaard.
Vender ikke tung ende opad
Martin Lidegaard mener, at energibesparelser meget ofte er en økonomisk gevinst i sig selv, og med eller uden håndværkerfradrag er det en udmærket forretning:
– Det burde gøres på en måde, så det bliver til gavn for flest mulige borgere. Det eksisterende fradrag vender ikke den tomme ende opad. Tvært imod er det typisk folk, som har eget hus og dermed tilhører den mere velhavende del af befolkningen, som benytter sig af håndværkerfradraget, siger Martin Lidegaard, der over for Dagens Byggeri slår fast, at man ikke kan sammenligne den svenske ordning, som er en succes, med den danske ordning.
Fundamentalt anderledes
– Den svenske ordning er fundamentalt anderledes. De giver et markant fradrag for alle typer serviceydelser. Det kan sammenlignes med en generel skattelettelse på service. Det svarer til, at vi i Danmark hævede beskæftigelsesfradraget meget højt op, så man kunne arbejde mange timer med serviceydelser uden at skulle betale skat. Der er nogle perspektiver i den svenske model, og måske kan vi lære af erfaringerne. Vi skal se på, hvordan vi kan fremme, at flere mennesker i Danmark arbejder i servicesektoren og kan se en fordel i at arbejde, i stedet for at være på overførselsindkomst, siger Martin Lidegaard.