Kompakte og funktionelle boliger, der sparer på kvadratmeterne, men som samtidig kan indrettes fleksibelt og med plads til fællesskab. Boliger der er til at betale for københavnere med almindelige indkomster. Boliger, der nemt kan indpasses i byen. Det nye boligkoncept Almene Storbyboliger – Småt og Smart, der er udviklet af tre markante boligorganisationer i hovedstaden AAB, Lejerbo og fsb.
Konceptet har nu som det første koncept/partnerskab fået den endelige godkendelse af Københavns Kommune.
Kommunen har dermed slået partnerskabet fast, og konceptet kan nu sættes i gang. Processen med tidlig inddragelse af totalentreprenør er i gang, og til efteråret kendes navnet på den totalentreprenør, der skal være med til at ‘oversætte’ konceptet og gennemføre de konkrete boligprojekter.
Allerede i efteråret 2015 blev de tre boligorganisationers koncept udvalgt. Efter en udviklingsproces og tilpasning i samarbejde med kommunen, er det nu klar til realisering.
Flere billige boliger
Københavns Kommune har en målsætning om at etablere omkring 8.000 almene boliger frem mod 2025.
AAB, Lejerbo og fsb bakker op om denne målsætning og forventer at kunne bygge ca. 600 boliger ud fra Småt og Smart-konceptet. Boliger der kan betales af boligsøgende med almindelige indkomster. I den forbindelse er det et godt afsæt, at der for nyligt var enighed på Christiansborg om at bevare planlovens regler om, at op til 25 pct. af boligerne i nye lokalplaner kan være almene boliger.
Boliger med Smartzone
Småt og Smart-konceptet er fleksibelt. Boligerne er bygget op om en smartzone, der samler bad, garderobe, entre og køkken langs boligens mørke side. Det skærer gangarealet væk. Boligerne bliver dermed mindre og derfor billigere i husleje.
Konceptet bag den nye storbybolig er tænkt som et modulsystem, så den enkelte bolig kan indrettes fleksibelt efter beboerens behov. En familie har for eksempel andre behov i deres bolig end en enlig ældre, to unge studerende eller den enlige far med weekend-børn. Konceptet er ligeledes udviklet med den vision, at fremtidens storbyliv stiller nye krav til boligen og at beboerne bruger mere tid i byens rum.
Boligerne kan indpasses bredt i København og kan både indgå i byudviklingsområder eller udnytte restarealer i den tætte by. Konstruktionsprincippet og facadesystemet er fleksibelt, så byggeriet af de nye storbyboliger arkitektonisk kan tilpasses de konkrete lokalplaner.