Fra regnskabet
- Nettoomsætning: 6,623 mia. kr. (2018: 6,203)
- Resultat af primær drift (EBIT): 213 mio. kr. (2018: 295)
- Overskudsgrad (EBIT-margin): 3,2 pct. (2018: 4,8)
- Antal ansatte: 7,171 (2018: 6.770)
For 16. år i træk formåede Cowi at løfte omsætningen, som for 2019 landede på godt 6,6 milliarder kroner. Men bundlinjen fulgte ikke helt med. Hvor resultatet af primær drift (EBIT) i 2018-regnskabet ramte den sjove side af en kvart milliard – nemlig på 295 millioner – så måtte rådgivergiganten fra Lyngby inkassere en nedgang på omkring 80 millioner til 213 millioner kroner i 2019-regnskabet, der netop er blevet offentliggjort.
Men alt i alt ser det ifølge den administrerende direktør særdeles fornuftigt ud.
– En ny rekordomsætning på godt 6,6 milliarder samt en historisk stor ordrebog på 4 milliarder er bestemt noget, vi kan være stolte af, siger Lars-Peter Søbye til Dagens Byggeri.
Men årsregnskabets indhold drejer sig trods alt ikke kun om optimisme, skønsang og bægerklang. For noget tyder på, at opbremsningen i markedet begynder at slå igennem.
– Frygten for økonomisk recession, de globale handelskonflikter og Brexit gav en brat opbremsning i især byggemarkedet. Det ramte også vores projekter og indtjening. Samtidig har vi oplevet udfordringer på nogle af vores store projekter, og det er vi naturligvis ikke tilfredse med, siger Lars-Peter Søbye.
God start for Arkitema
Han peger dog samtidig på en positiv udvikling i efterspørgslen:
– Kunderne efterspørger stadig mere helhedsorienterede, integrerede ydelser, som vi kan levere sammen med bl.a. Arkitema. Sammen vandt vi i 2019 opgaver for cirka en halv milliard, blandt andet den nye Trondheim Station i Norge. Og den positive tendens fortsætter her ind i 2020. Arkitema-integrationen er da også en af de afgørende faktorer for, at vi nu står med en historisk stor ordrebog, understreger direktøren.
Grøn omstilling som vækst-driver
Samtidig driver den grønne omstilling en massiv udvikling både i Cowis hjemmemarked Skandinavien såvel som globalt. Og koncernen har netop gennemført en omorganisering for i endnu højere grad at realisere det internationale vækstpotentiale.
– Vi skal som aldrig før være på tæerne i et udfordrende marked, hvor konkurrencen bliver stadig hårdere. Men jeg har store forventninger til, at de skibe vi har sat i søen i de sidste par år, sejler i den rigtige retning, siger han.
Corona-spørgelset truer
Hvad den aktuelle Corona-krise kommer til at betyde fra rådgiveren, kan først aflæses i tallene i et senere regnskab, men Corona-krisen fylder allerede meget hos Cowi.
– Vi er til steder rigtig mange steder i verden, og naturligvis er vi meget oppe på mærkerne i forhold til restriktioner i forhold til vores medarbejderes rejseaktiviteter. Krisen maner til eftertænksomhed, og vi har en lang række forholdsregler, som løbende bliver justeret i forhold til krisens udvikling. Forretningsdelen bliver helt sikkert berørt af krisen, men hvor meget er endnu usikkert. Vi ser store dyk på aktiemarkederne, og Corona-krisen vil afgjort bremse væksten på verdensplan. Det vil påvirke nogle af vores kunder, og dermed også Cowi. Men med en ordrebog på 4 milliarder er vi trods alt godt rustet, siger Lars-Peter Søbye til Dagens Byggeri.