Kronesmileyordningen i Arbejdsmiljølovgivningen bliver nu strammet op, så der fremover ikke er tvivl om, at certificerede virksomheder har et arbejdsmiljø, der lever op til de højeste standarder. Partierne bag arbejdsmiljøaftalen er blevet enige om otte nye initiativer, der skal sikre en endnu grundigere kontrol med de virksomheder, der får en kronesmiley.
Derudover er partierne enige om, at Arbejdstilsynet fremover skal følge antallet af arbejdsskader og skal gribe ind, hvis der er problemer – også på certificerede virksomheder.
– Jeg er glad for, at et bredt flertal i Folketinget tager ansvar for at genoprette tilliden til arbejdsmiljøcertificeringen og kronesmileyordningen, som har lidt et knæk med afdækningen af Siemens-sagen, siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen.
Værd at værne om
Han understreger, at det er virksomhedernes ansvar, at de har et godt arbejdsmiljø, og at der med certificeringsordningen er lavet et system, hvor Arbejdstilsynet ikke skal bruge så mange kræfter på de virksomheder, der påtager sig det ansvar.
– Det system skal vi værne om, og derfor strammer vi nu op, siger Jørn Neergaard Larsen.
I forbindelse med Siemens-sagen blev der rejst kritik af, at virksomheder kan blive arbejdsmiljøcertificerede og have en kronesmiley, på trods af problemer med arbejdsmiljøet. Der blev også rejst kritik af, at certificerede virksomheder fritages for tilsyn fra Arbejdstilsynet, også selv om der anmeldes mange arbejdsskader på virksomheden.
Arbejdsmarkedets parter har været inddraget i arbejdet og er enige i de otte forslag til justering af arbejdsmiljøcertificeringsordningen.