Fra den 30. november til den 1. december danner Aalborg Universitet rammen om Miljøstrategisk Årsmøde. Mødet i år er det tredje i rækken, og ambitionen er at etablere en tradition for miljødialoger på strategisk plan. Det skriver IDA i en pressemeddelelse.
Årsmødet 2017 sætter fokus på to områder, der både viser muligheder og trusler mod grøn omstilling i Danmark. Det ene tema, Cirkulær økonomi fra et borger- og forbrugerperspektiv, er inspireret af den store interesse for cirkulær økonomi som miljøkoncept:
– Årsmødet skal bruges til at udfolde et perspektiv på cirkulær økonomi, der ser på mulighederne for slowing down og narrowing ressourcestrømme og ressourceforbrug ved at produkter får længere levetid og ved, at produkter deles. Der sættes fokus på produkters forældelse, på erfaringer fra reparationsværksteder og erfaringer med at skabe forskellige former for delefællesskaber i byer og boligområder, forklarer lektor på Aalborg Universitet Michael Søgaard Jørgensen.
Infrastruktur, ejerskab og demokrati
Årsmødets andet tema, Infrastrukturer, ejerskab og demokrati, er inspireret af de senere års politiske og økonomiske kontroverser om en yderligere privatisering af danske forsyningsvirksomheder i forlængelse af, at de er udskilt fra de kommunale forvaltninger som offentligt ejede selskaber i løbet af de sidste 10 år, skriver IDA desuden i pressemeddelelsen.
– Udfordringerne fra denne udvikling vil være fokus i diskussionerne på Årsmødet om det fremtidige ejerskab og den demokratiske indflydelse på infrastrukturerne inden for energi, vand, affald og dele af transporten. I denne sammenhæng går en af de meget centrale skillelinjer mellem de selskaber, der er underlagt et hvile-i-sig-selv-princip og de selskaber, der konkurrerer på markedsvilkår ? om end disse markeder ofte er stærkt regulerede, uddyber Michael Søgaard Jørgensen.
Baggrunden for at grundlægge Miljøstrategisk Årsmøde i 2014 var et ønske om at mødes på tværs af fagligheder og organisatoriske tilhørsforhold for at skabe mere læring fra de mange grønne initiativer og eksperimenter i Danmark, men også diskutere truslerne mod grøn omstilling:
– Den tumultagtige regulering af solceller i Danmark er et eksempel på manglende evne til at se grøn omstilling som en proces hvor erfaringer og virkemidler løbende skal reflekteres og revideres. Og det seneste års pres på miljøforskere i forbindelse med landbrugspakken er et eksempel på truslen mod ytringsfriheden på miljøområdet, som understreger behovet for nye demokratiske institutioner, påpeger Michael Søgaard Jørgensen.