Metro-entreprenør svarer ikke om lønsnyd

Hovedentreprenør er tavs i sagen om udenlandske arbejdere, der har penge til gode. Den manglende kommunikation "virker ejendommelig", mener arbejdsmarkedsforsker.
Arkivfoto af metroens byggeplads ved den kommende station ved Stampesgade nær Hovedbanegården. Kormal udførte ikke arbejde på denne byggeplads, men ved Enghave Plads. Foto: Niels Johan Juel Jensen.
Arkivfoto af metroens byggeplads ved den kommende station ved Stampesgade nær Hovedbanegården. Kormal udførte ikke arbejde på denne byggeplads, men ved Enghave Plads. Foto: Niels Johan Juel Jensen.

I næsten halvanden måned har Copenhagen Metro Team (CMT), hovedentreprenør på det store offentlige metrobyggeri i København, ignoreret henvendelser angående en polsk underentreprenør, der mangler at betale løn, pension og feriepenge til cirka 45 tidligere ansatte.

Først lød det fra CMT, at den kommunikationsansvarlige var på en to ugers ferie, og at han var den eneste, der kunne udtale sig om sagen.

Det blev dog lovet, at han ville kontakte Dagens Byggeri, så snart han kom tilbage. Det gjorde han ikke, men da han blev ringet op, bed han om lidt tid til at sætte sig ind i det hele.

Da han så igen blev ringet op en uge senere, spurgte han om en email med spørgsmål om sagen. Og om endnu en uge lovede han at vende tilbage til Dagens Byggeri – samme dag.

Men han ringede aldrig tilbage, og trods talrige forsøg er det endnu ikke lykkes at få en kommentar fra ham.

Moralsk pligt

CMT’s kommunikationsstrategi “virker ejendommelig”, siger arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen.

– Jeg vil mene, at store entreprenører, der udfører offentlige opgaver, har en pligt til at svare. Det har de ikke ifølge loven, men moralsk set har de selvfølgelig en pligt til at gøre det, fastslår Flemming Ibsen.

– Alle de store virksomheder har en kommunikationschef, der er ansat til at kommunikere til omverden, tilføjer han.

Arbejde uden løn

Selve sagen drejer sig om den polske underentreprenør Kormal, der fra september 2013 til midten af februar 2014 har været i gang med at støbe en bundplade i stationsskakten ved Enghave Plads.

Arbejdet stoppede, selv om det var halvfærdigt, og de cirka 45 ansatte har stadigvæk ikke fået løn for hverken januar eller februar.

Der blev heller ikke registreret nogen indbetalinger til feriepenge, ligesom pensionsindbetalingerne har været utilstrækkelige, oplyser faglig sekretær Jesper Weihe fra 3F Bygge, Jord og Miljøarbejdernes Fagforening i København.

– Sagen er sat i gang med henblik på en faglig voldgift, fortæller Jesper Weihe, der har hørt forskellige forklaringer på, hvorfor Kormal ikke fik lov til at færdiggøre sit arbejde.

Ifølge CMT har man besluttet at ophæve kontrakten efter gensidig aftale mellem CMT og Kormal. Men der er også forlydender om, at Kormal blev bedt om “at skrubbe af”, fordi de blev taget i at have udført dårligt arbejde.

I søgelyset tidligere

Det er ikke første gang, at Kormal kommer i søgelyset på grund af underbetaling af medarbejdere i Danmark. Da virksomheden opførte søfartsmuseet i Helsingør, registrerede 3F talrige brud på overenskomsten.

I dagbladet Politiken kom det i den forbindelse frem, at Kormal har brugt et system med dobbeltkontrakter, hvor den “danske” kontrakt kun skulle bruges til at blive vist i tilfælde af kontrol fra danske myndigheder.

Dagens Byggeri har forsøgt at få en kommentar fra Kormal, men den polske virksomhed benyttede den samme kommunikationsstrategi som CMT. Efter flere løfter om at vende tilbage holdt de på et tidspunkt op med at besvare telefoniske henvendelser.

Relateret indhold