Boligområdet Nørager og Søstjernevej m.fl. i Sønderborg havde i december 2020 været mærket som hårdt ghettoområde i fem år. Sønderborg Kommune og Sønderborg Andelsboligforening blev derfor forpligtet til at udarbejde en udviklingsplan for boligområdet.
Planen beskriver, hvordan andelen af almene familieboliger skal reduceres inden 1. januar 2030. Her er 18 etværelseslejligheder allerede blevet ommærket til ungdomsboliger. Nu ønsker et flertal i byrådet at forfølge muligheden for, at en privat investor kan transformere store dele af Nøragers boliger til studieboliger og private rækkehuse.
For der er stor mange på studieegnede boliger i byen, der i disse år udvikler sig til en stærk og attraktiv uddannelsesby.
Mangel på kollegier presser boligmarkedet – her bygges mere end 1.500 studieboliger
Selv om der er opført både permanente og midlertidige studieboliger, og flere er på vej, er det ikke nok. En prognose fra SDU viser, at der i 2028 vil være 1.461 flere studerende på universitetet end i dag. Det betyder en mangel på cirka 800 studieboliger i Sønderborg i 2028.
540 studieboliger
Den nye plan er nu at frasælge 10 blokke til en investor, der omdanner 8 blokke til ca. 540 studieboliger/private udlejningsboliger. De 2 sidste blokke kan rives ned og erstattes af 30 private rækkehuse og/eller punkthuse.
Borgmester Erik Lauritzen siger:
– Med den her løsning, så kan der etableres et stort antal studieboliger, der i høj grad imødekommer den forventede efterspørgsel, for vi kan ikke nå at bygge nyt med så kort tidshorisont. Samtidig synes vi også, at det – ud fra en bæredygtighedsdagsorden – er mere rigtigt at bevare mange af bygningerne, og bygge dem om til studieboliger, som der i forvejen findes en del af på Damgade og Humlehøj kollegierne, siger han.
Kræver godkendelse
I den nuværende udviklingsplan indgår:
- Omdannelse af 8 blokke i Nørager til 48 almene rækkehuse.
- Nedrivning af to blokke i Nørager og fortætning med 30 private rækkehuse
- Sammenhængende forbindelser og infrastruktur i området
Studieboliger midt i Sønderborg skal afhjælpe boligmangel
Inden der kan laves en ændring af udviklingsplanen og et evt. frasalg af Nørager, så kræver det godkendelse i Sønderborg Andelsboligforenings hovedbestyrelse, Social-, Bolig- og Ældreministeriet, Landsbyggefonden samt byrådet.
Et blandet boligområde
Første viceborgmester, Stephan Kleinschmidt, håber, ændringen går igennem:
– Det er meget vigtigt, at vi får ændret boligområdet. Om muligt til studieboliger som er det, vi gerne vil undersøge muligheden for. Samtidig kan der fortsat bygges private rækkehuse i området, som bidrager til skabelse af et blandet boligområde, så vi dermed opfylder tankerne i udviklingsplanen. I det ligger også, at vi fortløbende skal have et stort fokus på at gøre boligområdet mere attraktivt og aktivt med resten af Sønderborg ved at åbne op og sikre forbindelser gennem hele området.
Sønderborg finder plads til 200 nye studieboliger
Sønderborg Kommune ser også gerne, at en udvikler opfører 200 studieboliger på Skovvej, hvor kommunens materialegård har holdt til (se ovenfor). Grunden er udbudt, men endnu ikke solgt, viser et opslag i Byggefaktas database, SMART, der indsamler data om alle større bygge- og anlægsprojekter i Danmark.