I bygge- og anlægsbranchen er kun 9 % af arbejdsstyrken kvinder. Det vil Byggeriets Diversitetsdag ændrer på – også set i lyset af, at branchen ser ud til at mangle 17.000 faglærte om 10 år.
Konferencen er netop blevet afholdt i Industriens Hus i København, hvor ca. 170 branchefolk var samlet.
Foruden paneldebatter om, hvordan bygge- og anlægsbranchen kan blive bedre til at tiltrække kvinder og minoriteter blev af transport- og ligestillingsminister, Trine Bramsen, også overrakt Byggeriets Diversitetsdags Hæderspris, som består af to priser – en indsatspris og en elevpris.
Konkret og målbar indsats
Her blev materieludlejningsvirksomheden Loxam hædret for en helt konkret indsats for at tiltrække flere kvindelige medarbejdere.
Ud over en klart kommunikeret strategi og målsætning sørger virksomheden blandt andet for altid at have kvindelige kandidater i feltet, når de rekrutterer – og at tilpasse sproget i deres jobopslag, så de også taler til kvinder. Det har givet resultater – blandt andet udgør kvinder i dag 20 % af Loxams sælgere.
– Der har været et stærkt felt af kandidater til Indsatsprisen, og valget har været svært, for hver af indsatserne fortjener hæder. Loxam udmærker sig dog ved, at virksomhedens indsats både er konkret og målbar, lød det fra Trine Bramsen.
Dygtig elev og efterspurgt kollega
Bygningskonstruktør Freja Lind Hermansen fra Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser vandt elevprisen, og her lyder begrundelsen fra Trine Bramsen:
– Freja Lind Hermansen har under sin uddannelse gjort en kæmpe indsats for at få andre kvinder til at opdage struktørfaget samtidig med, at hun som elev har været en dygtig og efterspurgt kollega hos Aarsleff. En elev, Aarsleff nu har fastansat, da hun blev udlært i slutningen af marts – med sølvmedalje.
Med prisen følger 25.000 kroner, der blev symboliseret ved en Mobile pay-kvittering i kæmpestørrelse og overrakt af Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark, som er sponsor af Elevprisen.
– Jeg føler jo bare, at jeg har gjort det, jeg kunne for, at andre kvinder og piger får øjnene op for uddannelsen og byggebranchen. Og jeg håber, at det arbejde, jeg har gjort, vil give flere kvinder mod på at tage en erhvervsuddannelse inden for bygge- og anlægsbranchen, siger Freja Lind Hermansen.