Odsherred indtager førstepladsen i højdespring i erhvervsvenlighed. Kommunen er rykket hele 61 pladser frem på Dansk Byggeris liste over Danmarks mest erhvervs- og byggevenlige kommuner skarpt efterfulgt af Skanderborg, Kolding og Holbæk.
– Det er rigtig godt gået, og jeg håber, at højdespringer-kommunerne vil fortsætte med at holde den erhvervsvenlige fane højt. Samtidig skal andre kommuner huske på, at de godt kan blive overhalet, uden at de som sådan er blevet mindre erhvervsvenlige, siger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius.
Samlet billede
I den anden ende af listen findes de kommuner, som har taget det største dyk i erhvervsvenlighed, og her finder vi Gentofte, der er gået hele 60 pladser tilbage. Også Aalborg, Vejle og Aarhus er blandt dette års største dykkere.
– Flere kommuner tager nogle ordentlige hop i enten den ene eller anden retning. Nogle af dykkerne klarer sig godt på nogle områder, mens de dumper på andre. For eksempel har vi i år også givet kommunerne karakterer alt efter, om de bruger kædeansvar eller arbejdsklausuler, som er blevet meget populært i flere kommuner og derfor også er relevant at måle på. Vi udvikler løbende analysen, så den forholder sig til kriterier af betydning for virksomhederne, og som er aktuelle, forklarer Torben Liborius og fortsætter:
– For eksempel udelukker kædeansvar mange små virksomheder fra at byde på en opgave, fordi den nuværende kreditsituation gør det svært for dem at stille med den nødvendige bankgaranti. Derfor er brugen af kædeansvar vigtig for det lokale erhvervsliv og en parameter, som det er nødvendigt at måle på, hvis man skal give et aktuelt og retvisende billede. Men de kommuner, som i år er dykkere, skal huske på, at det ikke er en enkelt parameter, der har fået dem til at rutsje ned ad listen, men en stribe forhold.