Et af årets mere bemærkelsesværdige opkøb er meget tæt på at være en realitet. Således skriver Ingeniøren, at den svenske rådgivningskoncern Sweco har tilbudt at opkøbe hollandsk-baserede Grontmij. Begge koncerner er repræsenteret i Danmark – Grontmij med 1.150 ansatte og Sweco med 40 ansatte.
Og der er angiveligt noget at komme efter.
Swecos opkøb af Grontmij giver en ny dynamik til det danske marked – og det gør Norden til et endnu mere integreret fælles marked for rådgivende ingeniørydelser.
Henrik Garver Adm. direktør, FRI
– Bestyrelsen har gennem de seneste tolv måneder grundigt diskuteret og undersøgt Grontmijs strategiske muligheder. Tilbuddet om at slå os sammen med Sweco er blevet grundigt overvejet. Efter Grontmijs frasalg af de sidste dele af den franske forretning, er vi overbeviste om, at den bedste vej frem for Grontmij og alle vores interessenter er at forene vores kræfter med Sweco, siger Grontmijs bestyrelsesformand, Jan van der Zouw, ifølge Ingeniøren.
Ingeniøren oplyser endvidere, at prisen lander på 2,4 milliarder kroner.
Ny dynamik
Fusionen vil give en samlet rådgivningskoncern med 14.500 ansatte samt en omsætning på 12-13 milliarder kroner. Med den danske tilstedeværelse er opkøbet naturligvis også noget, der giver genlyd hos Foreningen af Rådgivende Ingeniører FRI.
– Swecos opkøb af Grontmij giver en ny dynamik til det danske marked – og det gør Norden til et endnu mere integreret fælles marked for rådgivende ingeniørydelser. Vi ser nu Rambøll og Sweco være de to største nordiske virksomheder, der er i top-fem på samtlige markeder i Norden. Samtidig er der en række danske virksomheder som Cowi og Niras, der også står stærkt på flere markeder i Norden, og virksomheder som Moe og Orbicon, der opbygger nordiske platforme. Og på det danske marked gør Sweco nu for alvor deres nordiske kolleger Norconsult, Tyrens og ÅF følgeskab. Konsekvensen er, at langt flere af de største virksomheder i norden kan følge kunderne rundt på de relevante markeder. Det er en styrke for kunderne. Samtidig skærper det konkurrencen internt i Norden og understreger, at de nordiske lande udgør en stærk engineering cluster, siger foreningens administrende direktør, Henrik Garver, i en pressemeddelelse