Opdateret med kommentar fra seniorøkonom Lasse Lundqvist, Prognosecenteret, kl. 09.30.
I begyndelsen af marts måned stod 4.298 sommerhuse til salg landet over, viser en ny analyse fra Finans Danmark. Det er næsten halvt så mange som i foråret 2020 – kort efter Covid19 havde ramt Danmark og sommerhuspriserne endnu ikke var begyndt at stige.
Læs også: Sommerhuse holder højt niveau – takket være tyskerne
Faktisk har det samlede udbud af sommerhuse været under 5.000 siden sommeren 2021.Og ses der bort fra de seneste tre år, skal man helt tilbage til 2005, før udbuddet har været på et lavere niveau ved indgangen til foråret, end det er i år.
Det lave udbud har stor påvirkning på priserne. Således kostede et gennemsnitligt sommerhus ved udgangen af februar i år 27.787 kr. pr. kvm, hvilket er 49 % mere end på samme tidspunkt i 2020.
Den markante stigning betyder, at man i dag kan få et gennemsnitligt sommerhus på 85 kvm til 2,4 mio. kr., hvor det i 2020 ville havde kostet 1,6 mio. kr.
– Sommerhuse er fortsat i høj kurs, og det afspejler sig i udbudspriserne, som de seneste fire år er steget ret markant i hele landet. De højere priser kan blandt andet skyldes, at udbuddet af sommerhuse næsten er halveret sammenlignet med foråret 2020. Selvfølgelig har beliggenhed, omgivelser og stand også meget at sige for prisen på det enkelte sommerhus, men ser vi på tværs af alle landsdele, så er gennemsnitsprisen for sommerhuse højere end for fire år siden, siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.
Salgsboom pga. historisk lave renter
Den uafhængige markedsanalysevirksomhed Prognosecenteret, der gennem 45 år har specialiseret sig i den nordiske bygge- og anlægssektor, har også taget et kig på antallet af solgte sommerhuse.
– Den nuværende situation på sommerhusmarkedet med et rekordlavt udbud og høje priser er en tydelig konsekvens af, at markedet for sommerhuse blev støvsuget under pandemien. Dette skyldes dels en fortsat søgen efter tilflugtssteder som følge af pandemiens langvarige restriktive indvirkning på folks livsstil, dels de daværende historisk lave renter, som har gjort investering i fast ejendom særligt attraktiv, siger seniorøkonom Lasse Lundqvist.
Han tilføjer:
– Dette blev yderligere muliggjort af, at mange fik tilbagebetalt ejendomsskat og udbetalt indefrosne feriepenge. Derudover medførte betydelige stigninger i boligpriserne fra begyndelsen af 2020 til udgangen af 2021 en forøgelse af friværdien, hvilket forbedrede manges finansieringsmuligheder ved køb af sommerhus.
53 kvm til 2,4 mio. kr. i Nordsjælland
I øjeblikket er det dyrest at købe et sommerhus i Nordsjælland, hvor 2,4 mio. kr. kun rækker til 53 kvm. Det er 32 kvm mindre end hvad man ville kunne købe for et tilsvarende beløb i 2020.
Læs også: Trods børskrak og krige: Her er prisen steget 400 pct.
Man kan få en del mere for pengene i Vest- og Nordjylland, der pt. har de mest gunstige priser. Her er det muligt at få op til 120 kvm for 2,4 mio. kr., hvorimod man i 2020 kunne få op til 174 kvm for et tilsvarende beløb.
– Forskellene i sommerhuspriserne på tværs af landet kan skyldes flere ting. Nogle steder er mere eftertragtede end andre, og generelt ser vi, at priserne på boligmarkedet er lavere i Jylland sammenlignet med store dele af Sjælland, siger Ane Arnth Jensen.