FREDERIKSBERG: Gamle Mursten søsætter nu en kampagne, der skal få flere – både private og virksomheder – til at sende brugte mursten tilbage i omløb i byggebranchen.
– Når man afleverer gamle mursten på den lokale genbrugsstation, er man med til at sikre, at de bliver genbrugt som værdifuldt byggemateriale i nyt byggeri. Mursten er til låns, de har sjæl og historie og de kan bruges adskillige gange i nye smukke bygninger. Ved genbrug af gamle mursten mindsker vi mængden af affald, og vi sikrer samtidig en effektiv reducering af CO2-udledningen på ca. 0,5 kg CO2 sparet pr. genbrugt mursten, siger projektchef Sille Marie Sales, Gamle Mursten.
Desværre er det langt fra alle genbrugsstationer, der er klar til at modtage mursten til genbrug. Virksomheden håber derfor, at den nye kampagne kan være med til at skabe et tryk nedefra, så flere kommuner får etableret egentlige indleveringssteder af brugte sten til genbrug.
– I dag har vi et samarbejde med 6-7 kommuner, så der er klart plads til forbedring, siger hun.
En strategi for udvikling
Det er en ressourcemæssigt omkostningsfuld proces at producere mursten af høj kvalitet. Til gengæld kan de holde i flere hundrede år. Når bygninger i dag bygges op og rives ned, er det derfor vigtigt at fokusere på murstens lange levetid og deres genanvendelighed.
– Det betyder for det første, at vi skal mure med kalkmørtel, så denne kan renses af igen. Cementmørtel forhindrer genbrug, og stenene reduceres til affald. Ligeledes skal vi sørge for at rive bygninger ned, så stenene ikke bliver knust. Kører vi med maskiner oveni materialerne, så skaber vi affald. Det har vi haft en god dialog med nedbryderne om, siger projektchefen.
Hun tilføjer, at hvis vi indretter vores adfærd cirkulært, sørger for at bygge ansvarligt, nedbryde ansvarligt og hvis vi bukker os ned og samler murstenene op, så træffer vi et vigtigt valg, der giver både kulturelt, miljømæssigt og økonomisk værdi.
– Vi bevarer en ressource, så den også i fremtiden repræsenterer et naturligt, holdbart og bæredygtigt byggemateriale, som kan føres videre i nyt byggeri og danne nye storslåede bygninger med murværk fuld af sjæl og historie, fastslår Sille Marie Sales.
50 mio. sten om året
Ved at rense og genanvende gamle mursten, undgår man den lange og omkostningsfulde brændingsproces, der er nødvendig for produktionen af nye mursten.
Miljøstyrelsen har i en samfundsmæssig analyse estimeret, at vi i Danmark kan samle ca. 47,3 millioner mursten hvert år til direkte genbrug. Det svarer til en årlig besparelse på 23.650 tons CO2.