Fakro skyder hårdt tilbage mod Velux

Den polske vinduesproducent Fakro afviser at have forsøgt at købe erhvervshemmeligheder fra bortvist Velux-chef. Samtidig sender virksomhedens danske direktør en bredside mod Velux.
Fakro Danmark afviser alle beskyldninger om urent trav og retter samtidig en hård kritik af Velux i den aktuelle sag om mulig industrispionage. Foto: Colourbox.
Fakro Danmark afviser alle beskyldninger om urent trav og retter samtidig en hård kritik af Velux i den aktuelle sag om mulig industrispionage. Foto: Colourbox.

I begyndelsen af juli kom det frem, at danske Velux har bortvist en chef, som mistænkes for at have forsøgt at sælge erhvervshemmeligheder til polske Fakro, der er vindueskoncernens største konkurrent.

Fakro bekræftede dengang at have mødtes med den kvinde, der angiveligt skulle have fungeret som mellemmand, men slog samtidig fast, at det skete i et forsøg på at dokumentere, at Velux overtræder konkurrenceloven.

Angreb fra Velux

Den udlægning holder Fakro fast i og beskylder samtidig Velux for at bruge ufine metoder i den aktuelle sag.

– Vi oplever ofte det, vi ser som brud på konkurrencelovgivningen fra Velux’ side i et marked domineret af to store aktører. Udover at interne medarbejdere hjælper til med denne dokumentation, så modtager ledelsen fra tid til anden henvendelser fra whistle-blowers, der mener at have information, som strider mod lovgivningen. Fakro er en stor, international virksomhed med en milliard-omsætning, og vi indsamler lovligt den slags information for netop at kunne argumentere for, hvorfor, vi mener, at Velux har overtrådt loven i forskellige situationer. Det er et kæmpearbejde, som vi hellere ville have været foruden, men vi ser ikke andre muligheder for at få det stoppet end ad rettens vej. Den aktuelle sag, som er blevet taget op af medierne henover sommeren, omhandler interne uregelmæssigheder på Velux’ hovedkontor i Danmark, og vi ser det som et angreb på Fakro, at man fra Velux’ side forsøger at tørre sagen af på os, siger Jon Tougaard, direktør for Fakro Danmark, der er et datterselskab ejet af polske Fakro, i en pressemeddelse.

Fabrikeret sag

Han anfører samtidig, at sagen i hans optik er uden hold i virkeligheden og er fabrikeret for at skabe uro omkring Fakro, der blev grundlagt i 1991 og etablerede sig i Danmark i 2013.

– Vi er blevet kimet ned af forhandlere og kunder, som har spurgt ind til sagen, idet vi jo er nævnt højt og tydeligt. Vi har informeret dem om, at der efter vores vurdering er tale om en fabrikeret sag, der har til formål at give uro blandt vore partnere, kunder og medarbejdere. Ved at bringe denne sag i medierne får Velux drejet opmærksomheden væk fra egne aktiviteter, som efter vores mening strider mod loven, og i stedet over på Fakro, som ikke har gjort noget ulovligt. Det er kynisk og smart, men langt fra overraskende. Velux har reageret kraftigt på vores etablering i Danmark med mange reaktioner af forskellig lødighed, men denne sag viser, hvor langt de vil gå for at få skovlen under os, siger Jon Tougaard.

Fakro oplyser, at virksomheden indsamler og videresender oplysninger om konkurrentaktiviteter til EU-kommissionen som dokumentation i en sag, der har kørt mod Velux siden 2012.

Dagens Byggeri arbejder på at få en kommentar fra Velux.

Direktør for Fakro Danmark, Jon Tougaard. Pressefoto.
Direktør for Fakro Danmark, Jon Tougaard. Pressefoto.

Relateret indhold