Færre kommuner opkræver dækningsbidrag

Men 46 danske kommuner opkræver dog stadig 2,4 milliarder kroner i dækningsafgift i 2014.
Selvom mange kommuner har valgt at sænke dækningsbidraget i 2014, så skal virksomhederne alligevel til lommerne og finde 2,4 milliarder kroner. Foto: Colourbox.
Selvom mange kommuner har valgt at sænke dækningsbidraget i 2014, så skal virksomhederne alligevel til lommerne og finde 2,4 milliarder kroner. Foto: Colourbox.

Lokale virksomheder i godt halvdelen af landets 98 kommuner skal i år betale et beløb på omkring 2,4 milliarder kroner i dækningsafgift, den særlige ekstra skat, som kommuner kan vælge at opkræve på erhvervsejendomme. Afgiftens størrelse fastsætter kommunen også selv, dog højst 10 promille af ejendomsværdien.

Det milliardstore beløb har Dansk Byggeri regnet sig frem til. Opgørelsen viser dog også, at rekordmange kommuner har valgt at sænke afgiften i år. Det er virksomhederne i især hovedstadsområdet, der er hårdest beskattet, mens de fleste jyske kommuner slet ikke opkræver afgiften.

110 mio. til investering

Økonomi- og Finansministeriet har tidligere beregnet, at sænkningen giver virksomhederne i de 19 kommuner ekstra 110 millioner kroner at gøre godt med til investeringer.

– Det bør ikke være dyrere at drive virksomhed i Roskilde frem for i Holbæk, men sådan er det desværre. Det er mange penge, som virksomhederne i de 46 kommuner skal aflevere i kommunekassen. Penge som kunne være brugt til at investere i for eksempel nye maskiner og dermed skabe vækst og nye arbejdspladser, siger kommunalpolitisk konsulent i Dansk Byggeri, Lea Stentoft.

Flest på Sjælland

I Holbæk har politikerne helt fjernet afgiften i år, og i 18 andre kommuner er dækningsafgiften sænket i forhold til niveauet i 2013. Det drejer sig om 10 sjællandske kommuner: Allerød, Fredensborg, Frederikssund, Furesø, Helsingør, Ringsted, Roskilde, Gladsaxe, Høje-Taastrup og Frederiksberg. Det samme gælder for de fire fynske kommuner Kerteminde, Middelfart, Nyborg og Odense samt fire kommuner i Jylland: Horsens, Randers, Sønderborg og Kolding.

– Det er meget positivt, og jeg håber, at flere kommuner vil følge trop, ligesom jeg også håber, at det er det første skridt hen imod en afskaffelse af afgiften. Det er bemærkelsesværdigt, at så mange kommuner har valgt at sænke afgiften i et valgår. Noget kunne tyde på, at hvis vi havde valg lidt oftere, så ville vi hurtigere få fjernet afgiften, siger Lea Stentoft.

Relateret indhold