Færre brugte håndværkerfradraget i 2016

Fradraget blev i 2016 målrettet energirenovering. Resultatet blev, at antallet af brugere faldt med 33,6 procent. Dansk Byggeri opfordrer til en snarlig afklaring af fradragets fremtid.
Ifølge Skatteministeriet faldt antallet af brugere af håndværkerfradraget fra 577.000 i 2015 til 383.000 sidste år. Foto: Colourbox.
Ifølge Skatteministeriet faldt antallet af brugere af håndværkerfradraget fra 577.000 i 2015 til 383.000 sidste år. Foto: Colourbox.

Ifølge Skatteministeriet faldt antallet af brugere af håndværkerfradraget, også kendt som BoligJobordningen, fra 577.000 i 2015 til 383.000 i 2016. Det vil sige, at anvendelsen faldt med en tredjedel.

– Vi har befundet os i et statistisk ingenmandsland, når vi har skullet vurdere effekten af ændringerne af håndværkerfradraget for 2016. Men fra vores medlemmer har meldingen været, at færre benyttede det nye, ‘smalle’ håndværkerfradrag målrettet energiforbedringer, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri, og fortsætter:

– Nu kan vi sort på hvidt se, at håndværkerfradraget skiftede fra den store klinge til en noget mindre version i takt med målretningen mod energirenovering.

Ind og ud af den politiske intensivafdeling

I 2016 var BoligJobordningen todelt med 12.000 kr. af fradraget øremærket energibesparende håndværksydelser og 6.000 kr. øremærket hjemmeserviceydelser som rengøring og havearbejde. Det har betydet, at servicedelen af ordningen i 2016, med cirka 19 procent af det samlede fradragsbeløb, procentvis fyldte noget mere i landskabet end tidligere.

– De 383.000 personer, der i 2016 anvendte fradraget, udgør 8,5 procent af de skattepligtige. Det er bestemt ikke så ringe endda. Og man skal huske på, at den smalle, grønne Boligjobordning var udtryk for det politisk muliges kunst, da den blev aftalt i 2015, siger cheføkonom Bo Sandberg.

Ifølge Dansk Byggeri kan det imidlertid ikke diskuteres, at alle de evindelige ændringer, håndværkerfradraget har været udsat for i sine foreløbige seks leveår, har været skadelige.

– Håndværkerfradraget har haft en unødig hård opvækst. Det har kørt i pendulfart ind og ud af den politiske intensivafdeling og har tilmed to gange undervejs, både i 2013 og 2015, ligget i kunstig koma, siger Bo Sandberg og uddyber:

– De mange ændringer i rammevilkårene og de deraf følgende uskønne stop-and-go-forløb har både samfundsøkonomisk og branchemæssigt været uhensigtsmæssige. Nu er der brug for ro, regelmæssighed og langsigtet afklaring af ordningens fremtid.

Danskerne fortjener bredt fradrag

Ifølge Skatteministeriet var provenutabet ved BoligJobordningen i 2016 på 485 mio. kr. efter tilbageløb og adfærd, hvilket er nogenlunde som forventet i forbindelse med vedtagelsen af lovforslaget.

– Samtidig med at Skatteministeriet har offentliggjort 2016-statistik for den danske Boligjobordning, har de også analyseret de tilsvarende svenske ordninger. Her blev der til sammenligning udbetalt ca. 15 mia. svenske kroner i ROT- og RUT-fradrag i 2016, siger Bo Sandberg.

– Det permanente svenske fradrag har haft stor positiv effekt på minimering af ulovligt sort arbejde og lavproduktivt gør-det-selv-arbejde. Og der er ingen grund til at tro, at danske forbrugere er så forskellige fra de svenske. Derfor fortjener vi danskere et bredt fradrag, der både kan bruges til energirenovering og andre håndværks- og hjemmeserviceopgaver, fastslår Bo Sandberg.

Håndværkerfradraget har haft en unødig hård opvækst. Det har kørt i pendulfart ind og ud af den politiske intensivafdeling og har tilmed to gange undervejs, både i 2013 og 2015, ligget i kunstig koma.

Relateret indhold