Nye spilleregler for, hvordan samfundssvar udøves i byggeprojekter skal hjælpe bygherrerne med at professionalisere området og nedbringe antallet af ærgerlige sager som for eksempel snyd med løn og brud på overenskomster. Det skriver Bygherreforeningen på sin hjemmeside.
Ifølge foreningens skal et nyt katalog give muligheder i forhold til at håndtere alt lige fra arbejds- og uddannelsesforhold til miljø og bæredygtighed samt fair konkurrence og sikkerhed. Bygherren kan vælge ud fra, hvad der er relevant i forhold til det enkelte udbud.
Kravene vokser
Antallet af sociale klausuler og krav til blandt andet arbejds- og uddannelsesforhold er vokset de senere år. Desværre dukker der stadig sager op om snyd med løn eller brud på overenskomster, som den der i ugen blev beskrevet i DR, hvor en jysk entreprenør angiveligt har snydt en gruppe rumænske medarbejdere.
Derfor er det meget aktuelt, at Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar i denne uge lancerede nye værktøjer på området, som gør det nemmere og billigere at tage et samfundsansvar. De nye spilleregler er et sæt af paradigmer for, hvordan samfundsansvar kan tænkes ind i udbudsprocessen. De er udviklet i samarbejde med advokatvirksomhederne Bech-Bruun og Horten.
Gør det nemmere for alle
Bygherreforeningen har siddet tæt på arbejdet og hilser de nye retningslinjer velkommen. Området er vigtigt for bygherrerne.
– De nye paradigmer giver mulighed for at forenkle og standardisere arbejdet med at tage et samfundsansvar i branchen. I dag bruger bygherrerne tid på at udvikle forskellige klausuler og entreprenører, og deres underleverandører skal bruge tid på at omstille deres praksis fra en opgave til en anden. Vi ser det som en stor fordel for hele værdikæden, at vi laver mere ensrettet praksis, siger direktør i Bygherreforeningen, Henrik L. Bang.
Især arbejdsforhold og uddannelsesforhold fylder meget i projekterne og kontraktmaterialet og giver anledning til debat.
– Vi må erkende, at sagerne i sidste ende ender på bygherrens bord. Den aktuelle sag fra Nordjylland viser, at der fortsat er behov for fokus på området. Derfor er det vigtigt, at vi hele tiden arbejder på at udvikle håndteringen sammen med de øvrige parter. Men den store gevinst kommer naturligvis først, når et stort antal bygherrer bruger de nye paradigmer, siger Henrik L. Bang.
Et godt værktøj
For Henrik L. Bang er de nye paradigmer et godt udgangspunkt for at lave ensartede udbud, som sætter fokus på samfundsansvar. Det har været efterspurgt blandt mange i branchen.
– Man behøver jo ikke at tage hele pakken på en gang, men kan tage fat på de områder, som man har mest brug for at løfte, siger han.
Konkret opfordrer Henrik L. Bang medlemmerne til at nærstudere paradigmerne på Foreningen for Byggeriets Samfundsansvars hjemmeside og prøve dem af i forbindelse med de kommende udbud.
Entreprenør forventer besparelser
Branchen har også taget godt imod de nye retningslinjer. blandt andet MT Højgaard er positivt stemt. Koncerndirektør Helle Bro Krogen siger blandt andet:
– Vi havde 140 tilbudssager i Danmark på over 50 millioner kroner sidste år, hvor vi hver gang skulle forholde os til forskellige klausuler. Det giver en masse ekstra arbejde. Vi er derfor meget opmærksomme på det besparelsespotentiale, de nye paradigmer giver os og vores underleverandører. Konkret vil de nye paradigmer gøre det nemt at forholde sig til betingelserne i det konkrete udbud og opsætte en intern procedure for at honorere kravene. I sidste ende giver det kunderne bedre priser, fortæller koncerndirektøren.
Gå-hjem-møde om samfundsansvar
Som en hjælp til at komme i gang med at bruge de nye paradigmer, præsenteres de på en række gå-hjem-møder. Det første er den 22. februar i Aarhus og den 23. februar i København.