Kommunernes Landsforening åbnede sin deltagelse i Folkemødet på Bornholm med en paneldebat, der havde fokus på “færre unge på gymnasierne og flere ledt over til en faglært uddannelse på erhvervsskolerne”.
– Det er fint nok at være kandidat i tibetansk lingvistik, men det er sjældent, at man ser et jobopslag efter sådan en, sagde LO-sekretær Ejner K. Holst blandt andet.
I dag skal du generelt rejse længere, hvis du vil gå på erhvervsskole, end hvis du vælger gymnasiet.
Martin Damm Formand, Kommunernes Landsforening
De øvrige i debatpanelet var KL-formand Martin Damm, Håndværksrådets politiske chef Frank Korsholm og Michael Kaas-Andersen, der er direktør på uddannelsescentret Selandia i Slagelse.
De var enige om, at Danmark som samfund skal blive langt bedre til at uddanne de unge til det, som erhvervslivet har behov for.
Væk med centralisering
KL’s formand, Martin Damm (V), sagde blandt andet, at det er afgørende, at centraliseringen af erhvervsuddannelserne får en ende.
– I dag skal du generelt rejse længere, hvis du vil gå på erhvervsskole, end hvis du vælger gymnasiet. Der er en sammenhæng mellem geografi og uddannelse. Enten gør afstanden, at de unge ikke vælger en erhvervsuddannelse, eller også flytter de fra egnen og kommer sjældent tilbage, lød det fra Martin Damm.
Michael Kaas-Andersen var dog skeptisk over for at etablere flere uddannelsessteder, fordi han frygter, at det vil forringe kvaliteten af uddannelserne.
– Vi uddanner slet ikke nok i dag. Og det bliver et massivt problem for virksomhederne på længere sigt, sagde Michael Kaas Andersen, der håber, at erhvervsuddannelsesreformen gør erhvervsskolerne mere attraktive for de unge.
I trillebørens tegn
Ejner K. Holst lagde et stort ansvar på arbejdsgiverne for at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive ved at etablere flere praktikpladser til de unge.
– Mange arbejdsgivere er født i “trillebørens tegn”, fordi de skal løftes og skubbes for at komme i mål, sagde han.
Håndværksrådets repræsentant i panelet, Frank Korsholm, slap for tiltale. De mindre og mellemstore virksomheder, som Håndværksrådet repræsenterer, tager nemlig en ganske pæn andel af de praktiksøgende unge.