Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen er i gang med at underminere samarbejdstraditionen omkring det danske bygningsreglement. Det mener Dansk Byggeri, efter kravet til vinduers overfladetemperatur er blevet fjernet fra udkastet til BR15.
– Vi undrer os over, at kravet bliver fjernet i sidste øjeblik. Vi har jo arbejdet med det her i et udvalg i hele 2014, og et minut i tolv intervenerer ministeren så i processen, og mit gæt er, at det skyldes, at ministeren har haft en dialog med Velfac og VKR Gruppen, siger direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen.
Velfac er imod kravet
Baggrunden for at inddrage Velfac i diskussionen er, at Velfac har tilkendegivet, at virksomheden mener, at det vil gå ud over eksporten, hvis der i det danske bygningsreglement er regler for vinduers overfladetemperatur, hvorfor virksomheden har ønsket kravet fjernet. Men de øvrige danske vinduesproducenter har ifølge Dansk Byggeri udviklet deres vinduer i forventning om, at kravene til vinduer i stedet for at blive fjernet ville blive skærpet i det nye bygningsreglement.
– Vi synes slet ikke, det er rimeligt, at man tvinger folk til at rende og tørre vinduer af, når man godt kan løse problemet teknisk. Men det værste er, at tilliden, til den måde, vi samarbejder omkring bygningsreglementet på, går fløjten. Vi har en tradition for, hvordan vi arbejder med kravene til vores bygninger, og nu vil nogle vinduesproducenter miste tilliden til den proces. Dermed risikerer vi at sætte den førerposition over styr, som den danske vinduesbranche har arbejdet sig frem til gennem de sidste ti år, siger Michael H. Nielsen.
Kravet skulle skærpes
Han forklarer, at fjernelsen af temperaturkravet kan synes som en teknikalitet, men at det var reelle problemer med kondens, der gjorde, at kravet blev indført i 2010 og varslet skærpet i efterfølgende reglementer.
– Det blev tilkendegivet, at man ville følge udviklingen frem mod 2015 og skærpe kravet yderligere, og det tog vinduesbranchen til sig og investerede i at udvikle bedre vinduer i tiltro til, at reglerne så rent faktisk ville blive skærpet. Det har resulteret i, at branchen nu producerer vinduer, som performer endnu bedre. Men fordi ministeren har fjernet kravet med et pennestrøg, risikerer vi nu traditionen med at udvikle gode løsninger, fordi producenterne ikke vil investere i udvikling, når de ikke har sikkerhed for, at de måles på det, man arbejder frem imod. Vi er frustreret over, at ministeren ikke har ønsket at have en dialog med os. Det ville have klædt ham, inden han fjernede kravet, siger Michael H. Nielsen.
Koster innovation
BR15 skal nu i høring, og hvis kravet om overfladetemperatur stadig ikke er at finde, når reglementet foreligger i sin endelige udformning, betyder det, at det bliver muligt at markedsføre vinduer på det danske marked, som er dårligere til at modvirke kondens og dermed fugtproblemer, end det er tilfældet i dag. Den problematik ærgrer også Dansk Byggeri.
– Vi skal ikke som branche sælge løsninger, der giver dårlige historier og oplevelser for slutbrugeren. Vi har tidligere oplevet håbløse tilfælde, hvor fugten drev ned ad folks vinduer, og det skal vi som branche arbejde på at undgå. Mine medlemmer vil være frustreret over at skulle ud og konkurrere mod et produkt, som er uddateret på det danske marked. Jeg er bekymret for, at når jeg skal have mine medlemmer til at innovere, så vil de pege på den her sag og sige, at de jo ikke får noget ud af det. Det kan synes som en snæver ting, men for hele byggeindustrien er det her et slag i mellemgulvet. Ministeren sætter simpelthen innovationen skakmat, slutter Michael H. Nielsen.
Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen ønsker ikke at kommentere kritikken fra Dansk Byggeri.