Dansk Byggeri: Dækninsgafgift skaber unfair konkurrence

Den særlige skat på erhvervsejendomme er mange steder afskaffet eller nedsat i mange kommuner - men ikke omkring Hovedstaden og Nordsjælland.
Erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri, Torben Liborius. Foto: Ricky John Molloy.
Erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri, Torben Liborius. Foto: Ricky John Molloy.

For hver 100 kroner, de danske kommuner opkræver i dækningsafgift hos landets virksomheder, må de københavnske og nordsjællandske virksomheder i år betale de 80 kroner.

Det er første gang, at skævvridningen er så stor. Og udviklingen bliver mere og mere markant, efterhånden som flere og flere kommuner i resten af Danmark går den modsatte vej og sætter den kritiserede afgift ned. Det viser en opgørelse, som Dansk Byggeri har lavet på baggrund af tal fra Kommunernes Landsforening.

Går ud over konkurrenceevnen

Kommunerne bestemmer selv, om de vil opkræve dækningsafgiften eller ej, og i år har 37 kommuner valgt at bibeholde afgiften, mens 61 kommuner ikke opkræver den omdiskuterede afgift.

Den samlede indtægt i de danske kommunekasser fra dækningsafgiften ventes at blive 2,25 milliarder kroner i år. Det er en lille stigning i forhold til sidste år. Og afgiften rammer skævt. Virksomhederne i Københavns Kommune alene betaler 43 procent, og ser man på kommunerne i hele Region Hovedstaden, ja så betaler virksomhederne der knap 1,8 milliarder kr., eller hvad der svarer til 80 procent. Kun Bornholm, Gribskov og Frederikssund kommuner har helt afskaffet afgiften.

– Dækningsafgiften er en ekstra skat på at drive virksomhed, og den lægger en ekstra omkostning på virksomhederne i de kommuner, der opkræver den. Det går ud over konkurrenceevnen. Der er ingen tvivl om, at vi gerne ser, at alle kommuner afskaffer afgiften helt, og det går da heldigvis også den rigtige vej på landsplan, siger erhvervspolitisk direktør Torben Liborius.

Flere sænker dækningsafgiften

Seks kommuner har sænket dækningsafgiften i år, nemlig Egedal, Næstved, Odense, Randers, Fredericia og Vallensbæk, mens Ringsted Kommune har afskaffet den helt. Alligevel er det samlede provenu, som kommunerne opkræver stort set det samme som sidste år.

– Det glæder os, at ingen kommuner har hævet dækningsafgiften. Men vi er bekymrede over, at provenuet ikke falder i takt med, at færre kommuner opkræver dækningsafgiften og at flere sætter afgiften ned. Derfor opfordrer vi kommunalbestyrelserne til at indføre et afgiftsstop, så provenuet ikke stiger i kroner og ører. Hvis ejendomsvurderingerne stiger, og kommunen derved vil få flere kroner ind i dækningsafgift, mener vi, at satsen bør sættes ned, siger erhvervspolitisk direktør Torben Liborius, Dansk Byggeri.

Hvis ejendomsvurderingerne stiger, og kommunen derved vil få flere kroner ind i dækningsafgift, mener vi, at satsen bør sættes ned.

Relateret indhold