– Forsøgsprojekterne er ikke startskuddet til vækst i udkantsdanmark, men derimod til et opgør med en unik dansk værdi – nemlig de frie kyster.
Sådan siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening (DN), Ella Maria Bisschop-Larsen, om de ti bygge- og anlægsprojekter i strandkanten, som regeringen nu har sat navn på. Med de 10 projekter åbnes der op for byggeri inden for den 300 meter brede strandbeskyttelseslinje, der ellers sikrer kysterne mod byggeri.
Godt nok kaldes det et forsøg, men regeringen slår selv på, at der kommer flere projekter. Det kan komme til at gå hårdt ud over kystnaturen flere steder i landet.
Ella Maria Bisschop-Larsen Præsident, Danmarks Naturfredningsforening
Vil gå ud over naturen
– Godt nok kaldes det et forsøg, men regeringen slår selv på, at der kommer flere projekter. Regeringen siger også, at det ikke vil betyde noget for natur og miljø, på trods af at flere projekter indebærer lempelser af strandbeskyttelsen. Det kan komme til at gå hårdt ud over kystnaturen flere steder i landet, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.
Da folketinget ved sidste årsskifte vedtog forsøgsordningen, lød det, at projekterne skulle udvælges efter i hvor høj grad, de ville fremme oplevelsen af naturen. Blandt de vedtagne projekter er der ifølge DN meget få, der kan siges at bakke op om naturoplevelsen. Langt de fleste handler for DN at se om hoteller og ferielejligheder i vandkanten.
Frarøver os naturen
I den forbindelse anfører foreningen, at der blandt de godkendte projekter er en feriepark i Søndervig med 500 feriehuse og tilhørende faciliteter, mens der på Nordals er udsigt til opførelsen af et ferieresort med to hoteller, op til 400 ferieboliger, to campingpladser, vandoplevelser, marina med 100 bådpladser, butikker og restauranter.
DN startede i maj en underskriftsindsamling mod kystbyggeplanerne, og knap 125.000 danskere har indtil videre skrevet under.
– Vi taler på befolkningens vegne, når vi siger nej til byggeri helt ned til stranden. Det frarøver os alle vores frie kystlandskaber og kystnatur. I stedet for at bygge nyt bør man udvikle de kystbyer, der rundt omkring i landet trænger til en kærlig hånd – eller renovere det, der i forvejen ligger ved vandet, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, som samtidig henviser til en undersøgelse fra Videnscenter for Kystturisme, der har vist, at turisterne er meget tilfredse med kystnaturen og de frie kyster, men efterspørger mere interessante kystbyer.