Cowi flot ud af 2013

Rådgivningskoncernen leverede rekordindtjening sidste år, og samtidig styrkede Cowi sin internationale position og er på specialistområderne blandt de førende i verden.
COWI afsluttede i 2012 projekteringen af Milton-Madison-broen i USA, der forbinder Indiana og Kentucky over Ohiofloden. I projektet anvender man en særlig teknik, hvor nye spærfag glides på plads og erstatter de gamle. Den nye bro blev opført på midlertidige piller i 2013. De nye spærfag forventes at glides over på de eksisterende, renoverede bropiller i starten af 2014.
COWI afsluttede i 2012 projekteringen af Milton-Madison-broen i USA, der forbinder Indiana og Kentucky over Ohiofloden. I projektet anvender man en særlig teknik, hvor nye spærfag glides på plads og erstatter de gamle. Den nye bro blev opført på midlertidige piller i 2013. De nye spærfag forventes at glides over på de eksisterende, renoverede bropiller i starten af 2014.

Siden finanskrisens start har Cowi-koncernen haft en samlet vækst på imponerende 32 procent, og seneste regnskab blev det bedste i perioden.

Regnskabet er netop blevet offentliggjort, og det viser, at Cowis 2013 – med en stigning på tre procent i omsætningen og et resultat før skat på 198 millioner – blev et af koncernens bedste år nogensinde.

– Vi har både set flot vækst i vores traditionelle kernemarkeder i Skandinavien og i vores internationale forretning, ikke mindst i Nordamerika. Samtidig har vi strømlinet forretningen, så vi er blevet endnu mere konkurrencedygtige, forklarer koncernchef Lars-Peter Søbye, COWI.

Blandt verdens førende

Årsresultatet viser, at COWI har styrket sin position i verdenseliten. Det bekræftes af placeringen som en af de tre bedste inden for vandbygning, broer, lufthavne og affald på Engineering News-Records ranglister over verdens førende rådgivere.

– Vores strategi er centreret om, at vi skal være stærkt til stede i Skandinavien og være bedst i verden på vores udvalgte specialistydelser – herunder, at vi bruger den viden og teknologi, vi udvikler på vores hjemmemarkeder, til at styrke os i konkurrencen om de store internationale projekter. Det indebærer et kontinuerligt og målrettet fokus på at styrke vores kompetencer og øge vores volumen. Derfor har vi i 2013 købt den amerikanske tunnelekspert Jenny Engineering Corporation samt fire andre mindre, skandinaviske virksomheder, herunder Vattenfalls danske ingeniørafdeling, så vi nu er førende i Skandinavien inden for bæredygtig produktion af varme og energi, siger Lars-Peter Søbye.

Han tilføjer, at han glæder sig over det tydelige resultat af koncernens strategi, som fortsætter fremover.

– Særligt vil vi fokusere vores indsats inden for infrastruktur, vand og energi, som er de områder, hvor vi forventer vækst i fremtiden, siger koncernchefen.

Fremtidig vækst

Virksomheden har vundet en række internationale projekter det seneste år. Cowi skal for eksempel projektere to skråstagsbroer i russiske Skt. Petersborg, udvide Stockholms havn og bliver ansvarlig for flere tunneller og stationer i Qatars nye metro. Samtidig skal Cowi projektere en række papirfabrikker i Rusland og Tyrkiet, ligesom virksomheden skal stå for projekteringen af St. Croix Bridge i Minnesota, USA.

I Danmark drejer det sig om blandt andet om letbaner i Odense, Aarhus og Aalborg, samt udvidelsen af Aabenraa sygehus.

– Det viser, at skandinavisk know-how stadig er i høj kurs på det internationale marked, og at vi kompetencemæssigt er i stand til at konkurrere med de store globale aktører. For at vinde de store projekter er det dog også afgørende med et konstant fokus på procesoptimering og omkostningsreduktioner, så det er muligt at være konkurrencedygtig i et ekstremt prisfokuseret marked. Dét er lykkedes for COWI hen over de sidste år, og derfor tror jeg på, at vi vil fortsætte væksten og øge lønsomheden i de kommende år, siger Lars-Peter Søbye.

Relateret indhold