Krydslamineret træ, eller CLT, har på få år vundet godt indpas i byggebranchen. Det oplever især CLT Denmark, en af dem, der har været blandt pionererne inden for CLT.
– Nu er gennembruddet kommet, fortæller direktør Per Thomas Dahl, CLT Denmark, der har taget del i den offentlige debat om byggeriets klimabidrag samtidig med, at han har arbejdet på at fremme CLT på det danske marked.
– Det har været nødvendig at sætte ord på træets positive klimaegenskaber overfor en tøvende dansk byggesektor, som længe har holdt fast i de klimatunge konstruktionsmaterialer, fortæller Per Thomas Dahl.
Efterspørgelsen på konstruktionsmaterialet er for alvor begyndt at tage fart. Det har betydet, at den lille virksomhed støt vokser. I dag er der seks ansatte, og man er på udkig efter nye medarbejdere.
– Vi kigger efter en god blanding. Konstruktører og beregnere, der kan arbejde med konstruktionstegninger og træbyggeri. Og så nogen, der kan arbejde med salg og kunderelationer, fortæller Per Thomas Dahl.
Det dobbelte gennembrud
Hos CLT Denmark taler man om det dobbelte gennembrud, som virksomheden har fulgt. Det har handlet om først at udbrede kendskabet til træhusbyggeri, og at øge kendskabet til træets egenskaber generelt og i forhold til klimaet.
Dernæst om at overbevise byggesektoren om de fordele, der er i byggeprocessen ved at anvende CLT-elementer.
– Krydslamineret massivtræ af granlameller lagt fingersamlet i tvær- og længdegående retning. Det giver stor styrke og høj lastkapacitet og dimensional stabilitet. Det er der nu skabt bred forståelse af i byggesektoren, som også anerkender CLTs klimaegenskaber og kan se fordelene på byggepladserne i forhold til en lean og effektiv byggeproces, forklarer Per Thomas Dahl.
I Danmark er den proces foregået forholdsvis hurtigt, fortæller Per Thomas Dahl.
– Vi fik klap på skuldrene af vores østrigske leverandør. De siger, at Danmark er en af de hurtigste penetreringer af et nyt marked, som KLH har set. Og det er trods alt en producent, der har leveret til næsten 40.000 projekter over hele verden.
Ifølge Per Thomas Dahl vælger mange bygherrer CLT for sine produktegenskaber og den klimavenlige profil; massive træelementer med meget præcise mål, der er nemme at bygge med og har lavt CO2-aftryk.
Fordel: Korte leveringstider og træpriser på vej ned
– Og så har det nok heller ikke skadet, at vi ikke er ramt af samme lange leveringstider, som f.eks. på betonmaterialer. Prisstigninger har vi selvfølgelig også oplevet, men ikke i samme omfang som andre. Og det ser endda ud til at pilen peger lidt ned for træpriserne i det kommende halvår.
Også træprodukter oplevede sammen en række andre materialer store prisstigninger og længere leveringstider tidligt i 2021. Ifølge Per Thomas Dahl som følge af flere faktorer omkring udbud og efterspørgsel, der førte til en ubalance i markedet.
– Men i dag er vores leveringstider korte igen. Skal det gå hurtigt, bruger vi måske 3-4 måneder på at beregne projektet og levere CLT-elementerne. Er beregninger allerede udført af bygherre, er vi nede på 6-7 ugers leverancer. Det kan næsten ikke gøres hurtigere med andre fabrikationsmetoder, slutter Per Thomas Dahl.
Bag CLT Denmark er foruden Per Thomas Dahl, også Mads Raaschou, der selv står i spidsen for Raaschou Inventarsnedkeri, og var med til at etablere CLT Denmark i 2019, samt Ambercon Group CEO Torben Enggaard, som købte sig ind i virksomheden i oktober 2020.