Et campus på 37.500 m2, en erhvervsskole, et nyt rådhus og boliger og butikker på 57.000 m2.
Umiddelbart ikke en opgave for en entreprenør med 30 ansatte og en årlig omsætning på 300 mio. kroner, ville de fleste nok mene. Men ikke Casa, der med det omfangsrige projekt i Horsens for alvor cementerede over for branchen, at kun det uforventelige kan forventes.
– Der er mange mindre udviklingsvirksomheder med innovative ideer, og der er mange store entreprenørkoncerner, der sjældent investerer i den jord, de bygger på. Og så er der os, fortæller Rasmus Holbech, direktør for investorsalg og partnerskaber i Casa.
– Vi startede som et mindre entreprenørfirma, men har siden bevæget os mere over i udvikling med den, synes vi selv, helt rette risikovillighed, der skal til for at lykkes. Og her er særligt rådhus-/campusprojektet i Horsens et skelsættende projekt.
Rasmus Holbech finder stor inspiration i at rejse og opleve, hvordan de rammer, vi bliver skabt af, kan udfordres og udvikles anderledes. Her er han i Malibu mellem San Francisco og LA.
Signaturprojektet begyndte i 2014 i Horsens – og er stadig under udvikling – da kommunen udbød den grund, som i dag rummer Campus Horsens med SoSu-skolen, VIA University College og rådgivningsvirksomheden i bæredygtig vækst, Insero. Det gjorde det muligt for rådhuset at flytte til deres tidligere bygninger, som er ombygget og renoveret og ydermere har givet plads til byggeri til andre formål, mens der på en tredje grund i byen er ved at blive skabt et by- og boligprojekt og nye, rekreative områder:
I dag et samlingssted for unge og for fremtiden, der giver liv til byen, som få forinden kunne have forudset. Fordi Casa turde satse:
– Dengang i 2014 var vi en lille spiller, også i Horsens, men det afskrækkede os ikke fra at konkurrere med dengang langt større spillere på markedet og kaste os ud i et projekt til 10 gange mere end vores egen omsætning. I dag kan vi konkludere, at det kan man godt uden større risiko, hvis hjemmearbejdet er gjort ordentligt. Man skal aldrig kaste sig ud i noget og bare håbe på det bedste, men udvikling kræver visionerne for at se mulighederne og kompetencerne for at lykkes.
Og mulighederne for at nå nye mål har Rasmus Holbech altid opsøgt og grebet.
I barndommen i Glamsbjerg orienterede han og faren sig på teksttv om de fynske vindforhold, inden de med bilen pakket med boards, sejl og våddragter kørte mod kysterne med de bedste chancer for den bedste surf.
I det hele taget har konstant aktivitet altid været kendetegnende for Rasmus Holbech, der i ungdommen brugte fritiden med skydning, fodbold og håndbold. Sidstnævnte stoppede han først med for få år siden, da knæet ikke kunne mere, efter flere år som divisionsspiller.
Også uden for landets grænser har interessen for andre måder at tænke og gøre tingene på fyldt. Første gang var efter gymnasiet, da han med en god ven tog til USA og i flere måneder på strækningen mellem Virginia, Washington DC og New York finansierede rejseprojektet ved at arbejde som alt fra havemand til at passe børn.
– Bylivet og kulturen og de rammer, vi bliver skabt af, er så forskellig, hvor end du er i verden. Om der er tale om en storby på den nordlige halvkugle eller en lille flække i troperne forsøger man altid at facilitere omgivelser, folk kan lide at være i. Det er en kæmpe inspiration at opleve, hvordan vi kan udvikle anderledes og udfordre den konventionelle tankegang, og udforske de mange kontraster, vi mennesker indeholder, siger direktøren, der lever en hverdag med sin kæreste delt mellem lejligheden på Christianshavn og huset i Vejle med fire børn fra et tidligere forhold.
– Min kæreste og jeg mødte hinanden året inden, coronaen brød ud, og verden lukkede ned. Hun boede i LA og er nu kommet til Danmark, men i over to år plejede vi langdistanceforholdet og mødtes de steder i verden, det nu var muligt. Det var da besværligt og krævende med mange løbende tilpasninger fra begge parter, men de omskiftelige forhold omkring os gjorde også, at forelskelsen holdt ved, og at det ikke hurtigt blev hverdag.
Advokaten fandt sin vej i udviklerens rolle
At det blev i byggeriet, Rasmus Holbech skulle finde nye veje at gå, var en tilfældighed.
Efter USA flyttede han til København og begyndte at studere jura. Opgaven med at løse tvister i konflikter tiltalte ham, men faget fangede aldrig hans interesse. Han kom dog igennem – det gør han med de opgaver, han stiller sig for – fortsatte på overbygningen med it-ret som speciale og fik en stilling som fuldmægtig hos advokatfirmaet Plesner. Her blev han placeret i afdelingen for fast ejendom og fik afprøvet at stå i en retssal:
– Jeg fandt hurtigt ud af, at konflikten som omdrejningspunkt på ingen måde tiltalte mig. Derimod var det investeringerne, transaktionerne, samarbejdet mellem de involverede parter og at få enderne til at mødes, så alle blev tilfredse, jeg fandt spændende.
Med familien flyttede han til Vejle og fortsatte i ejendomsbranchen hos Abel & Skovgård Larsen som advokat for udviklingsselskaber i stedet for investorerne. En opgave for en klient, hvor KPC faktisk var modpart, førte efterfølgende til en chefstilling hos dem, nu i udviklerens rolle:
– Som advokat er du kun med til en lille del af et projekt og sidder måske med 100 sager løbende om året. Her blev jeg en del af processen, og dét at være med, fra start til slut, til at forme et projekt og bidrage til, at det lykkes, er enormt tilfredsstillende.
I KPC var han blandt andet med til at udvikle OPP-projekter (offentlig-privat partnerskab), der dengang var en ny samarbejdskonstellation, som skulle bidrage til mere effektiv og økonomisk optimeret drift af offentlige opgave ved at overlade dem til det private.
Det er i samarbejdet mellem de involverede parter, hvor målet er at få enderne til at mødes, så alle er tilfredse, der tiltaler Rasmus Holbech.
Nogle år senere, i 2013, henvendte entreprenørvirksomheden Casa sig og nu afdøde Michael Mortensen, der sammen med Per Hansen og Peter Rosengreen stiftede selskabet i 2006. Ambitionen var at sætte fart på virksomheden inden for ejendomsudvikling og udbygge med OPP som forretningsben, og det skulle ske med Rasmus Holbech på holdet – i noget friere rammer, end advokaten hidtil havde oplevet:
– Jeg har haft mange dygtige og inspirerende ledere, men Michael er den, jeg har lært mest af – særligt på det menneskelige plan, fortæller han og uddyber:
– Sammen med Per og Peter turde han at give plads og stolede på de mennesker, de ansatte. I starten kunne jeg spørge, hvad de syntes, vi skulle gøre i en given situation, men spørgsmålet blev hurtigt vendt til, hvad, jeg vurderede, var bedst – og så gjorde vi det. Alt skulle ikke gå igennem dem, og resultatet af det kan du se i dag, hvor mange af dem, der har fået muligheden for at vise, hvad de kan uden større begrænsninger, sidder i betydningsfulde stillinger.
Tilliden gjaldt ikke kun internt, men også dem, virksomheden samarbejdede med:
– De (Michael, Per og Peter, red.) stolede på alle, indtil det modsatte blev bevidst, og det er sjældent i forretningsøjemed. Især i byggeriet. Det betød også, at de en sjælden gang brændte fingrene. Men al business handler om, at begge parter får flest interesser opfyldt i et samarbejde, og den tilgang har de tre skabt Casa på, og det er en del af fundamentet for succesen.
Som taler sit tydelige sprog:
Siden Rasmus Holbech kom til virksomheden, er omsætningen vækstet fra ca. 300 mio. kroner til over 3 mia. kroner, og ligeledes er antallet af medarbejdere 10-doblet fra 30 til i dag 300.
– Kan du mere, har du et ansvar for at gøre mere
I 2013 kæmpede mange i byggeriet stadig i kølvandet på krisen. Som nævnt hindrede det dog ikke Casa i at byde og vinde rådhus-/campusprojektet i Horsens, og samme år kunne realiseringen af virksomhedens første OPP-projekt fejres med åbningen af parkeringshuset ved Regionshospitalet Horsens, der blev opført på blot ni måneder. I 2015 rundedes en milliard i omsætning, og man åbnede en afdeling i København.
Året efter opførte Casa sit første DGNB-projekt, Rambølls nye domicil i Esbjerg, og solgte 60 % af virksomheden til den danske kapitalfond CataCap. Samme år påbegyndes udviklingen af det prestigefyldte Sundmolen-projekt, der frem til 2019 blev forvandlet fra en tom erhvervsgrund til et levende boligområde i Københavns Nordhavn i joint venture med Capman.
I 2017 indgik Casa den første salgsaftale med kapitalfonden i forbindelse med opførelsen af det 30.000 m2 store bolig-/erhvervsprojekt, Trianglen, i Aarhus. Man udvidede kapaciteten i København, antallet af medarbejdere rundede 200, og Torben Modvig kom til som ny adm. direktør og satte en bæredygtig dagsorden blandt andet med etablering af en ny afdeling, der skulle sætte retningslinjerne for en grønnere tilgang i virksomheden.
– Der er sket utrolig meget gennem årene, både i Casa, men også i branchen generelt. Blandt andet i forhold til samarbejdskonstellationer, men særligt inden for bæredygtighed. I starten talte man dårligt nok om grøn omstilling, og Energiklasse 1 var en udfordring at leve op til. Men der skete noget, da certificeringerne blev introduceret, for pludselig var der krav at leve op til, og det ændrede hele mindsettet og måden at drive virksomhed på. Det var Torben (Modvig, red.) en stærk katalysator for, fortæller Rasmus Holbech, der i kraft af sit bidrag til udviklingen og Casas eksplosive vækst i dag er direktør for investorsalg og partnerskaber, herunder OPP og joint venture.
– Men der er stadig mange ubekendte omkring bæredygtighed, blandt andet brug af materialer, og det skal der opbygges en viden og knowhow omkring. Ligesom vi gjorde dengang med OPP’erne. Man kan vælge at lægge sig i slipstrømmen af andre, men i Casa har man altid villet være forrest, siger han.
I dag lyder ambitionen at blive den mest omkostningseffektive leverandør af bæredygtighedscertificeret byggeri, og derfor dedikerer virksomheden sig til, at bæredygtighedscertificere samtlige bolig- og kontorbyggerier fra 2022.
– Alt skal være certificeret – også selvom bygherre ikke kræver det. 2023-kravene er fine, for alle skal have mulighed for at følge med. Men alle, der kan mere, har et ansvar for at gøre mere.
Et eksempel herpå er ‘Trælasten’ i Aarhus, som Casa er i gang med at opføre og har udviklet i samarbejde med PensionDanmark. Den kommende bydel omfatter 70.000 m2 fordelt på 80 % boliger og 20 % butik og erhverv og er prækvalificeret til DGNB-platin.
Kulturen og værdierne afgør fremtidens succes
Sidste år blev Casa købt af en paneuropæisk ejendomsfond, ledet af ActivumSG Capital Management, hvormed Rasmus Holbech og resten af medarbejderne kan se frem til yderligere fart på væksten og endnu mere udvikling.
– Forandringerne fortsætter, og jeg er meget privilegeret over at være en del af dem, siger han og uddyber:
– For mig har der altid ligget en tryghed i forandringen, for deri ligger mulighederne for at gøre noget, ingen andre før har tænkt at gøre. Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle være i den samme virksomhed i 10 år, men jeg havde heller ikke forestillet mig, at én virksomhed kunne vækste og udvikle sig så meget og over så kort tid, som Casa har gjort og vil fortsætte med at gøre.
Senest har ActivumSG Capital Management overtaget den danske entreprenørkoncern, KPC, med ambitionen om – sammen med Casa – at udvikle Danmarks mest innovative aktør på markedet for ejendomsudvikling og totalentreprise.
Rasmus Holbech fortæller videre, at man foruden de mange projekter (herunder op mod 2000 boliger, som virksomheden leverer om året), de nationale som internationale partnerskaber og ambitioner om at føre an i den grønne omstilling også har stort fokus på at fastholde kulturen, som Casa er funderet af, samtidig med at fremtidens medarbejdere tiltrækkes:
– Vi er gået fra at være et mellemstor entreprenørfirma til én af landets førende ejendomsudviklere og totalentreprenører på et årti, og med 50 nye kolleger om året er det selvfølgelig en udfordring. Men vi gør meget ud af at samle hele organisationen oftest muligt, så alle bliver introduceret for hinanden og får et indblik i hinandens funktioner og hverdag.
Af samme årsag har ingen – heller ikke på direktørniveau – enmandskontor.
– Værdierne vedbliver, og jeg oplever, at den flade struktur tiltaler mange af de unge i dag, som kommer til os, fortæller Rasmus Holbech og tilføjer, at der hvert halve år starter 20-25 studerende i Casa, hvoraf langt de fleste efterfølgende bliver ansat.
– Muligheden for at realisere store visioner har været afgørende for vores succes, og det bliver det i mindst ligeså høj grad også fremover. Den konstante foranderlighed er et vilkår, der kræver frie rammer for at lykkes. Det er essensen af Casa, og det er her, fremtiden ligger.