Byggeriets indenlandske omsætning steg 4,4 procent

Hjemmemarkedet befinder sig generelt i en slags ingenmandsland mellem krise og opsving. Byggeriet ligger dog pænt med en halvårsvækst på 4,4 procent.
Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

Ifølge Danmarks Statistik landede bygge- og anlægsbranchens omsætning på hjemmemarkedet i første halvår på 90,1 milliarder kroner.

– Halvårsstatus for byggeriets indenlandske omsætning lander på en stigning på 3,8 milliarder kroner i forhold til 2013. Procentvis svarer det til en pæn stigning på 4,4 procent i forhold til første halvår 2013. Det matcher nogenlunde beskæftigelsesfremgangen på 3 procent i første halvår 2014 set i forhold til samme periode sidste år, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri, og tilføjer:

– Bygge- og anlægsbranchen har i 2014 været begunstiget af stormskader, en mild vinter og BoligJob-ordningen. Det slår nu også igennem i omsætningsstatistikken, hvor der i nogle af de tidligere måneder har været slør i statistikken på grund af forlængede momsindberetningsfrister for de små virksomheder.

Flad omsætning

Vender man blikket mod den samlede indenlandske omsætning i erhvervslivet, så er der ikke i omsætningstallene tegn på, at hjemmemarkedet for alvor er ved at træde i karakter.

– I første halvår faldt omsætningen med 0,3 procent i forhold til tilsvarende periode sidste år. Når dertil lægges inflationen på 0,6 procent, så er der reelt tale om en tilbagegang på næsten en procent, siger Bo Sandberg.

Udover i byggeriet er det ifølge cheføkonomen kun i nogle få af servicesektorens brancher, der er en omsætningsvækst på hjemmemarkedet, som ligger over inflationen. Det gælder transport og videnservice.

Svært ved at vågne

Overordnet bevæger dansk økonomi sig i positiv retning. Men den flade omsætningsudvikling på hjemmemarkedet også her i 2014 indikerer, at der stadig er et stykke vej, til man kan tale om et egentligt opsving.

– Derfor vil det være naturligt, hvis det netop er hjemmemarkedet blandt andet i skikkelse af BoligJob-ordningen, der fokuseres på i de kommende finanslovsforhandlinger, siger Bo Sandberg.

Relateret indhold