– Efter fem år med uafbrudt medvind i bygge- og anlægsbranchen, byder 2019 og 2020 på en mere lumsk sidevind og et landskab, hvor nogle af kurverne peger mere fladt eller måske ligefrem nedad.
Dansk Byggeri har i dag udsendt deres halvårlige konjunkturanalyse, og den allerførste linje byder på analysens hovedpointe. Opsvinget har toppet, og 2019 kommer stadig til at byde på fremgang i byggeriet, omend det er noget mindre end i de seneste fem år.
– Vi overgår til en ny fase, men det betyder ikke, at væksten forsvinder. Vi regner stadig med, at beskæftigelsen i branchen vokser med 2.900 personer. Boligbyggeriet går stadig fremad, erhvervsbyggeriet går rimelig fornuftigt, renoveringsfasen lægger sig stabilt. Men anlægsområdet går nedad, og der er flere projekter, der slutter i 2019 og 2020, end der starter, siger Bo Sandberg, der er cheføkonomi hos Dansk Byggeri.
Større konkurrence
For en mellemstor virksomhed kan det betyde, at der fremover kommer til at være en endnu større konkurrence. Både i ordrebogen, hvor der er mange om buddet, mens der også kommer til at være en fortsat stor kamp omkring kvalificeret arbejdskraft.
– Der er en god aktivitet i branchen, og baggrundstæppet er stadig positivt. Men beskæftigelsen er rekordhøj, og renten holder sig lav. Og det ser ud til, at boligmarkedet er ved at flytte sig fra ejerlejligheder og ud på villavejene. Det kommer også til at holde renoveringsmarkedet i gang, da det ofte er nybyggede parcelhuse, der bliver renoveret, siger Bo Sandberg.
Dog tror Dansk Byggeri også, at boligmarkedet topper i 2019. Fra 2020 forventer brancheorganisationen, at 340 færre helårsbeboelser bliver påbegyndt. I analysen kan man også se, at der kommer til at være flere beskæftigede inden for nybyggeri og anlæg i 2019, men i 2020 vil det gå den anden vej.
Konkret er spådommen, at der i 2019 vil være 175.500 ansatte i bygge- og anlægsvirksomhederne i Danmark, hvilket er 2.900 flere end 2018. I 2020 falder det til 174.500 ansatte – altså med 1000 mand.
– Boligmarkedet i København har nok toppet for denne gang, og hvis man skal vove pelsen lidt, tror jeg, at boligbyggeriet også begynder at gå nedad i 2021, Bo Sandberg.
Udenlandsk politik
Der er som bekendt mange ubekendte i økonomi, og de kommer fra både indland og udland. Aktuelt har regeringen og Dansk Folkeparti netop fremlagt en infrastrukturplan, hvis der kommer til at sidde en borgerlig regering, mens der i udlandet både er en handelskrig mellem USA og Kina samt et endnu forestående Brexit.
– Der er en usikkerhed i markedet, og det bærer vores analyse også præg af. Udlandets usikkerhed kan påvirke vores eksport, og på den hjemlige front, er der et hul på anlægsmarkedet, da man ikke ved, hvilke nye projekter, der bliver sat i gang. Så det er en forsigtig analyse, vi har lavet os, siger Bo Sandberg.
I 2019 og 2020 venter Dansk Byggeri dog, at der kommer en årlig økonomisk vækst i Danmark på mellem 1,5 og 1,75 procent.