Bygge-iværksættere kommer godt fra start

Branchens iværksættere har bedre overlevelsesrater de første år end iværksættervirksomheder generelt.
Hele 80 procent af de nystartede bygge- og anlægsvirksomheder overlever det første år. Foto: Colourbox.
Hele 80 procent af de nystartede bygge- og anlægsvirksomheder overlever det første år. Foto: Colourbox.

Overraskende mange danske bygge- og anlægsvirksomheder klarer sig gennem det første år. Det viser en analyse, som Dansk Byggeri offentliggør en af de kommende dage. Analysen er blevet til på baggrund af materiale fra Danmarks Statistik.

Flere bygge- og anlægsvirksomheder har nemlig en større chance for at overleve de første år, end virksomheder generelt. Hele 80 procent af bygge- og anlægsvirksomhederne overlever det første år, mens halvdelen overlever de første fem år. Til sammenligning overlever 73 procent af virksomhederne i de øvrige brancher det første år, mens 45 procent overlever det femte år.

Meget positiv tendens

– Det er relativt nemt og billigt at starte en håndværksvirksomhed, og derfor skulle man tro, at vi ville se flere konkurser i bygge- og anlægsbranchen blandt nye virksomheder. Men det er ikke tilfældet. Derfor er det positivt at se de nystartede virksomheder klare sig så godt – også på trods af en finanskrise, siger chefkonsulent i Dansk Byggeri, Andreas Fernstrøm, og tilføjer, at den positive udvikling også sine klare fordele:

– Når nystartede bygge- og anlægsvirksomheder klarer sig godt, sikrer det dynamik i branchen. Små virksomheder får mulighed for at komme ind på markedet med en god ide og måske vokse sig større. Innovationen er netop vigtig for, at branchen skal sikre sig en god produktivitet i fremtiden.

God cocktail

Færre konkurser og flere nystartede virksomheder viser en begyndende fremgang i branchen. Virksomhederne tjener lidt flere penge og er samtidig bedre rustet til at modstå tab. Antallet af virksomheder med underskud er faldet støt de seneste tre år.

– Det er rigtig positivt, men det vil være rart at se aktiviteten stabilisere sig på et noget højere niveau. Forventningen er da også, at fremtiden ser lidt lysere ud inden for bygge- og anlægsbranchen, siger Andreas Fernstrøm.

Relateret indhold