BORNHOLM: Byggesektoren fremstår som en branche med et indlysende bæredygtighedspotentiale, og derfor er det vigtigt, at kommunerne med den højeste bæredygtige bevidsthed kan inspirere deres kollegaer, som måske er lidt mere traditionsbundne i forhold til kommunalt byggeri. Det fastslår direktør Mette Qvist, Green Building Council Denmark, da Dagens Byggeri møder hende på havnen i Allinge umiddelbart før Folkemødets åbning torsdag formiddag.
– Der er stor forskel på, hvordan de danske kommuner griber den bæredygtige omstilling an. I Green Building Council Denmark har vi foreløbig 19 af kommunerne som medlemmer, og dem arbejder vi meget sammen med i øjeblikket, siger hun.
Et godt mindset
Blandt de fremsynede kommuner nævner Mette Qvist blandt andet Skanderborg, som for et par år siden opførte opførte nyt rådhus – Skanderborg Fælled – der er certificeret til DGNB Platin.
– Men ud over selve byggeriet har kommunen også et rigtig godt mindset i forhold til den langsigtede planlægning med vedligeholdelse og drift. Man har prioriteret kloge kvadratmeter. Samtidig har man overholdt anlægsbudgettet. Og det er den slags gode cases, hvor kommunerne kan være med til at inspirere hinanden, der er brug for fortæller hun.
Green Building Council Denmark gør meget ud af at forklare kommunerne, at bæredygtighed i dag rent faktisk kan gøres målbart, blandt andet med DGNB skalaen.
– Desuden har vi en klimamålene for 2030 samt FN’s verdensmål, som kommunerne dårligt kan tillade sig at sidde overhørige, så det er vigtigt, at alle gør en ihærdig indsats, siger direktøren.
Brug for tydelighed
Udvidelsen af den kommunale anlægsramme næste år giver lidt mere luft i budgettet i forhold til at stille flere krav til de kommunale bygninger.
– Der har været alt for meget ensidig fokus på anlæg. Man skal også se på behov. For eksempel er der i mange skoler problemer med indeklimaet, og det bør man se på med mere langsigtede briller. Der er brug for tydelighed fra bygherrene. De skal være aktive og stille flere krav – ikke kun til opførelse og materialer, men også til den fremtidige trivsel blandt brugerne, siger Mette Qvist.
Arkitekturen i spil
Senere torsdag afholder Green Building Council Denmark en paneldebat under Folkemødet med titlen: Arkitektonisk æstetik eller Rittersportbyggeri?
Debatten handler om, hvordan vi får arkitekturen mere i spil i forhold til at fremme bæredygtige kvaliteter, der gør bygninger mere levedygtige og bevaringsværdige.