Brian Mikkelsen: Der er gået inflation i beføjelser til myndigheder

Brian Mikkelsen afviser ønske fra Dansk Byggeris administrerende direktør om at bevare Skats ret til at gå ind på privat ejendom uden dommerkendelse.
Brian Mikkelsen mener ikke, at Skats frie adgang til danskernes baghaver er med til at begrænse sort arbejde. Foto: Colourbox.
Brian Mikkelsen mener ikke, at Skats frie adgang til danskernes baghaver er med til at begrænse sort arbejde. Foto: Colourbox.

Dansk Byggeris administrerende direktør Lars Storr-Hansen har advaret den nye regering mod at skærpe kursen i forhold til at forhindre Skats adgang til privat ejendom uden en dommerkendelse.

Ikke mindst De Konservatives skattepolitiske ordfører Brian Mikkelsen har påpeget det juridisk betænkelige – i forhold til Grundloven – i at give Skat adgang til privat ejendom for eksempelvis at kontrollere, om der arbejdes sort.

Skat skal ikke bare kunne trampe ind på folks private ejendom. Det er ikke rimeligt, og Dansk Byggeri har ikke ret i, at det er med til, at vi får “gjort kål” på dem, som svindler og snyder.

Brian Mikkelsen Skattepolitisk ordfører, De Konservative

Men Dansk Byggeris direktør peger på, at Skats adgang uden dommerkendelse har været et effektivt redskab i kampen mod det sorte arbejde, og han ønsker muligheden bevaret.

Borgerne skal beskyttes

Brian Mikkelsen mener tværtimod, at det afgørende er at beskytte borgerne mod statsmagten, og han siger videre til Dagens Byggeri:

– Skat skal ikke bare kunne trampe ind på folks private ejendom. Det er ikke rimeligt, og Dansk Byggeri har ikke ret i, at det er med til, at vi får “gjort kål” på dem, som svindler og snyder. Selvfølgelig skal Skat kunne komme ind og kontrollere, men det skal være med brug af dommerkendelse. Mordere og voldtægtsforbrydere nyder i dag større retssikkerhed end boligejere med en have. Det er en grundlæggende rettighed i et demokratisk retssamfund, at man har lov til at være i fred for staten på sin egen ejendom. Det er derfor, at der står i Grundloven, at ejendomsretten er ukrænkelig.

Politisk selverkendelse

Brian Mikkelsen erkender, at politikerne selv har været med til at undergrave Grundlovens ord om ejendomsrettens ukrænkelighed – blandt andet med reglerne om ekspropriation:

– Der er gået inflation i beføjelser til myndighederne og automatiske muligheder for at overskride nogle grænser. Nu siger vi stop, og vi skal have gransket lovgivningen generelt med en tættekam for at finde ud af, hvor borgeren har mistet rettigheder til staten. Staten er til for borgerne og ikke omvendt. Det har været for nemt at give beføjelser til myndighederne, men nu skat rettighederne tilbage til borgerne, der er de svage i forhold til staten, slutter Brian Mikkelsen.

Relateret indhold