Grønne tiltag i forslaget
- Ventelisten indeholder 453 godkendte projekter.
- Projekterne gennemgår en to-delt grøn screening og revurdering, som betyder, at projekter med grønne tiltag stiger fra 1/3 til op til 55 procent.
- Landsbyggefonden skal fremover også prioritere støtte til sager med energibesparende tiltag sammen med sager, der indeholder udbedring af byggeskader og sunde boliger. I dag prioriteres der efter trangskriteriet, hvor det vurderes, hvilke projekter, der har det mest påtrængende behov.
- Trang og grønne tiltag skal fremover gå hånd i hånd og vurderingen er, at 85 – 90 procent af nye projekter vil indeholde grønne tiltag.
- Dette suppleres af to yderligere grønne tiltag: Der etableres en garantiordning i Landsbyggefonden, som skal garantere for rentable energiinvesteringer for op til yderligere 6 mia. kr. Det skal øge incitamentet for beboerne til at foretage energirenoveringer.
- Aftalen skønnes at medføre en reduktion op til 47.000 tons CO2.
- Aftalen forventes at sænke energiforbruget med cirka 470 gigawatt/timer, hvilket svarer til varmeforbruget for 38.000 lejligheder.
Et bredt politisk flertal står bag en aftale om at afsætte 30,2 milliarder kroner til grøn renovering af boliger i den almene sektor frem mod 2026. Aftalen medfører, at der yderligere skabes incitament til at energirenovere for seks milliarder kroner i den almene boligsektor, fordi der udformes en ny grøn garanti. Det skriver Transport- og Boligministeriet.
Bag aftalen står Regeringen har sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Alternativet, Sikandar Siddique (UFG).
Klar, parat, start
Med aftalen bliver der allerede nu sat gang i en ekstraordinær og hurtig afvikling af Landsbyggefondens venteliste. Der er afsat 18,4 milliarder kroner i 2020 og 2021.
Ventelisteprojekterne gennemgår en to-delt grøn screening og revurdering, som betyder, at projekter med grønne tiltag stiger, således at op mod 85-90 procent af renoveringerne i fremtiden vil indeholde grønne tiltag. Afviklingen af ventelisten skal desuden holde gang i dansk økonomi og sikre beskæftigelsen i kølvandet på coronakrisen.
– Denne aftale sikrer, at vi allerede på kort sigt kan komme i mål med at renovere hele 72.000 boliger. Vi har en unik almen boligsektor i Danmark, som vi skal værne om. Derfor er jeg meget glad for, at et bredt politisk flertal nu står bag en aftale, der vil løfte sektoren markant og sikre bedre boliger til lejerne frem mod 2026, siger boligminister Kaare Dybvad Bek, der også hæfter sig ved, at investeringerne råder bod på noget af den skade coronakrisen har forvoldt.
Omkring en million danskere bor i dag i en almen bolig, og den almene sektor er derfor en vigtig krumtap i den danske boligmasse.
Grøn genopretning
Aftalen er første skridt i en grøn genopretning og betyder et strukturelt skifte i Landsbyggefondens støttesystem, hvor et nyt grønt støttekriterium, en ny grøn garanti og en forsøgspulje giver en grønnere almen sektor i fremtiden.
– Aftalen er ikke kun den største samlede boligaftale nogensinde. Det er også den grønneste og udgør et strukturelt skifte i tilgangen til renoveringer af almennyttige boliger. Renoveringer af de almene boliger bliver i fremtiden markant grønnere, og samtidig får vi afprøvet fremtidens bæredygtige løsninger som store varmepumper og intelligent digital styring af energiforbrug i bygninger, som kan have stor betydning for den grønne omstilling på længere sigt, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.