Bæredygtighed: Producenter skal gribe bolden

Dansk Byggeri ser et stort potentiale i de nye løsninger til bæredygtigt byggeri og forventer, at markedet vil vokse.
- Vi skal nu lære disse værktøjer nærmere at kende, siger branchedirektør Jette Snoer om de nye hjælpemidler til bæredygtigt byggeri. Foto: Colourbox.
- Vi skal nu lære disse værktøjer nærmere at kende, siger branchedirektør Jette Snoer om de nye hjælpemidler til bæredygtigt byggeri. Foto: Colourbox.

I forlængelse af, at klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen offentligggjorde Energistyrelsens to nye beregningsmodeller samt en publikation om bæredygtigt byggeri, har Dansk Byggeri nu også meldt ud, at de ligeledes ser et stort potentiale på området.

Dansk Byggeri omtaler det som efterspurgte værktøjer, som kan være med til at afklare, hvad det vil sige at være et bæredygtigt byggeri. Således får byggebranchen for det første et værktøj, der kan hjælpe med at beregne byggeriets levetidsomkostninger og for det andet et værktøj, der kan beregne byggeriet miljøpåvirkning.

Det vil være helt tosset, hvis ikke danske producenter og udførende griber bolden. Vi har historisk været dygtige til at vise vej på for eksempel energiområdet, og det skal vi fortsætte med.

Jette Snoer Branchedirektør i Danske Byggematerialer

– Vi skal nu lære disse værktøjer nærmere at kende, men der er ingen tvivl om, at der har været stor usikkerhed om definitioner og så videre, og derfor håber vi på, at en officiel definition kan blive et effektivt dansk styringsredskab, der også kan bidrage til at sikre en dansk styrkeposition på området, siger branchedirektør Jette Snoer, Danske Byggematerialer under Dansk Byggeri, i en pressemeddelelse.

Skal vise vejen

Dansk Byggeri slår fast, at det for dem er afgørende, at der kommer til at ske en konkretisering af begreberne, så de centrale begreber kommer til at stå skærende skarpe. Hertil kommer behovet for at sigte langsigtet, så byggeriets kunder også bliver gjort begribelige med fordele ved at tænke bæredygtigt, inden et byggeri påbegyndes.

– Og de centrale begreber er økonomi og miljø. Det er heldigvis også kernen i udspillet, og det handler nu om at få det gjort attraktivt at kaste sig ud i produktion af bæredygtigt byggeri. Vi skal så håbe på, at bygherren med en totaløkonomisk beregning af byggeriets levetidsomkostninger vil vælge de løsninger, som på lang sigt giver den bedste balance mellem investering og kvalitet i forhold til anlæg, drift, renovering og energiforbrug, siger Jette Snoer og fortsætter:

– Det vil være helt tosset, hvis ikke danske producenter og udførende griber bolden. Vi har historisk været dygtige til at vise vej på for eksempel energiområdet, og det skal vi fortsætte med. De nye dimensioner, som bæredygtighed omfatter, vil forhåbentlig appellere til de virksomheder, der tør at være “first-movers” og forhåbentlig vinde derved.

Så mange som muligt

Jette Snoer understreger samtidigt, at det er vigtigt, at hele branchen finder fokus og bidrager til at trække i den rigtige retning.

– Alle, eller så mange som muligt, skal være med. Og i den forbindelse er det vigtigt, at hvert enkelt led i processen kan se ideen, formålet og nytten af indsatsen. Det arbejde tør jeg godt love, at Dansk Byggematerialer vil hjælpe til med, slutter Jette Snoer.

Relateret indhold